×
 

Vinnare av NTI Green Tech Challenge korad

NTI Green Tech Challenge är en tävling för elever på NTI Gymnasiets skolor i hela Sverige. På årets SETT-mässa i Kista möttes fem regionsvinnare från olika skolor i en final där den bästa tekniska lösningen inom temat hållbarhet korades.

Eleverna på NTI Vetenskapsgymnasiet vann finalen i NTI Green Tech Challenge på SETT-mässan

– Vi vet att framtiden ligger inom fältet “green tech” och våra elever kan bidra till att lösa viktiga samhällsutmaningar. Inte minst är det en helt avgörande kompetens för ett framtida yrkesliv inom tech-branschen, säger Karwan Saed Foad, skolchef NTI Gymnasiet. 

Utmaningen NTI Green Tech Challenge består i att hitta en teknisk och/eller digital lösning på ett problem relaterat till de globala målen. Årets tävling har särskillt fokuserat på följande mål: 

  • Hållbar energi för alla
  • Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
  • Hållbara städer och samhällen
  • Hållbar konsumtion och produktion
  • Bekämpa klimatförändringarna

Elever på NTI Gymnasiet ska genom sin kunskap om den senaste teknologin ska blir mästare på att komma fram till innovativa lösningar på dagens och morgondagens utmaningar. Här kan du läsa mer om NTI Green Tech Challenge. 

Hållbara tävlingsbidrag från hela Sverige

Bland NTI:s 28 gymnasieskolor har fem bidrag utsetts till vinnare i respektive region. Dessa lag möttes i en Sverige-final på SETT-mässan i Kista den 19 april. Elevernas bidrag är en del av deras gymnasiearbete eller av examensarbetet på det fjärde teknik-året för elever som läser till gymnasieingenjör. 

Årets final-bidrag bestod i följande hållbara koncept från fem olika skolor:

  • Gröna tak med biokol “Eco roof” för att minska andelen koldioxid i luften - NTI Gymnasiet Västerås. Laget vann hållbarhetstävlingen Västerås 2045 för hållbar utveckling och stadsplanering
  • Fossilfri laddstation driven av vindkraft och solceller - NTI Gymnasiet Nacka
  • Väderstation som bland annat mäter luftkvalitet och temperatur - NTI Gymnasiet Johanneberg
  • Re-bottle - återvinning och återkonstruktion av glasflaskor till glas, vaser och ljusstakar - NTI Handelsgymnasiet Stockholm
  • Hållbar odlingsflotte  - NTI Vetenskapsgymnasiet i Gävle

NTI Vetenskapsgymnasiet i Gävle tog hem första pris

Gävle-eleverna tog hem vinsten med en odlingsflotte som de byggt i skolans makerspace. Under året har de arbetat med hydroponisk odling i kursen bioteknik. Idén om en odlingsflotte kom upp som ett sätt att odla helt hållbart utan tillsatser. Projektets olika komponenter inkluderar ämnen som biologi, kemi, fysik och matematik men även samhällskunskap och historia. 

–  Hela klassen kom på idén med odlingsflotten tillsammans. Vi har sett att vår flotte funkar med många olika växter, som salladskrasse, spenat, luktärter och tagetes, säger Malihe Hosseini som går årskurs 3 på NTI Vetenskapsgymnasiet i Gävle. 

Peter Norberg är elevernas lärare i bioteknik och biologi. Han var med på SETT-mässan och tog emot priset tillsammans med eleverna den 19 april. 

– Det här är ett viktigt projekt för att eleverna ska förstå hur vi kan påverka vår miljö på ett positivt sätt. Innovativa idéer är viktiga för att möta framtidens krav och vi vill att våra elever ska vara med och driva dem. Skolarbetet blir roligare när det är på riktigt, säger Peter Norberg.

Torsdag den 20 april sjösätts flotten i Gavelån som rinner genom Gävle. Flotten kommer därmed nyttja vattnets näringsämnen utan att påverka eller försämra vattenmiljön.

– Fördelen med att odla i naturligt vatten är att vi inte behöver använda dricksvatten från kranen till våra odlingar. Vi behöver inte heller tillsätta näringslösning och planteringarna behöver ingen omvårdnad när de väl är utplacerade, säger Peter Norberg. 

Enligt juryn hade vinnarna ett koncept med tydlig skalbarhet och med ett samhällsperspektiv i fokus. Ett koncept som juryn ansåg var lika genialt som genomförbart. 

Hör inslaget i P4 Gävleborg från sjösättningen av elevernas odlingsflotte i Gavleån

Du kanske också är intresserad av