×
 

Stortorget nästa för Drottning Blankas skolor i Helsingborg

Drottning Blankas två gymnasieskolor i Helsingborg flyttar inför läsåret 2023 till nya gemensamma skollokaler på Stortorget 13, mitt i centrala Helsingborg.
Stortorget i Helsingborg

– Det här är fantastiska nyheter för våra två gymnasieskolor i Helsingborg. Nu får våra medarbetare och elever toppmoderna skollokaler med plats att växa och ta emot fler elever till sina omtyckta program, säger Charlotta Björklund, skolchef för Drottning Blankas gymnasieskolor. 

Idag finns gymnasieskolorna på var sin adress i centrala Helsingborg, på Prästgatan 10 och Södra Kyrkogatan 4. Skolorna har ett blandat elevunderlag tack vare sin bredd av både teoretiska och yrkesinriktade program. De senaste åren har intresset för flera av skolornas utbildningar ökat.

– Vi ser bland annat ett växande intresse för vård- och omsorgsprogrammet och för vårt samhällsprogram med profilen kriminologi. Det här är samhällsviktiga utbildningar och det är positivt att vi nu får möjlighet att utveckla och ta emot fler elever till dessa och till våra andra utbildningar, säger Cathrine Svensson som är rektor för Drottning Blanka Prästgatan. 

Mikael Fors är rektor för Drottning Blankas gymnasieskola på Södra Kyrkogatan. Han fick också positiv respons från medarbetare och elever när de skolans nya adress presenterades:

- Det känns riktigt roligt att kunna erbjuda toppmoderna lokaler mitt i centrala Helsingborg på denna fina adress. Inte minst blir det perfekt för våra program försäljning och service samt hotell och turism, som nu bokstavligt talat kommer ha branschen runt hörnet med ökade möjligheter till undervisning i verkligheten.

Tidigare fanns H&M i fastigheten på Stortorget 13, som nu ska totalrenoveras och anpassas efter skolornas behov och önskemål. Nya lektionssalar som bland annat utformas för att utbilda blivande ekonomer, frisörer, undersköterskor och butiksledare kommer stå i fokus för renoveringen. 

– Vi fortsätter vårt arbete att kontinuerligt utveckla och förädla våra platser i nära samverkan med hyresgäster, kommuner och det lokala näringslivet. Att ha gymnasieskola i fastigheten ligger helt i linje med vårt arbete att skapa levande stadsrum, säger Jens Halvarsson på Stadsrum Fastigheter.

Fakta: Drottning Blankas skolor i Helsingborg

Drottning Blankas gymnasieskolor erbjuder en kombination av studieförberedande och yrkesinriktade program. På Drottning Blanka Prästgatan studerar idag cirka 330 elever. På Drottning Blanka S:a Kyrkogatan studerar cirka 250 elever. Inför läsåret som startar i augusti 2023 får skolorna tillsammans plats för upp till 800 elever.