×
 

“Det som fick mig att fastna för ProCivitas var lärarna"  

-Det är en väldigt bra gemenskap på skolan och vi månar om att alla ska känna sig välkomna när de börjar här. Vi elever hjälper varandra och vill att kompisarna ska lyckas. Samtidigt är livet mer än att bara plugga.
Bild på Elliot Wigg

ProCivitas 25 år: Del 2 av 6

Elliot Wigg har nyligen tackats av som elevkårsordförande på ProCivitas i Lund och snart är det dags att ta studenten. Hans tre år på ProCivitas har motsvarat alla de högt ställda förväntningar som han hade efter att ha besökt skolan inför gymnasievalet. 

-När jag gick i nian var jag här och skuggade en elev på skolan för att se hur det var. Det som fick mig att fastna var lärarna, allt kändes väldigt seriöst och undervisningen hade en tydlig koppling till verkligheten. För mig räckte det att besöka skolan under en dag, sen hade jag bestämt mig, berättar han. 

Trygg och välkomnande miljö 

Under besöket på skolan träffade Elliot den dåvarande elevkårsordföranden på skolan vilket tände en gnista hos honom. 

-Jag tänkte “dit ska jag också” och jag valde att engagera mig i elevkåren direkt. Jag blev vice ordförande redan första året. 

Elliot Wigg läser på ekonomiprogrammet med inriktning juridik och har under hela sin gymnasietid varit engagerad i skolans elevkår. I den rollen har han arbetat för att göra skolan till en plats där eleverna trivs och mår bra. 

-Vårt motto är “för elever, av elever” och vi gör många olika saker för att stärka gemenskapen. En viktig del är att välkomna de elever som börjar ettan varje höst, det är inte helt lätt att vara ny på gymnasiet och att kastas in i en ny miljö. Därför är det viktigt att vi som går på skolan bidrar till att den miljön känns trygg och välkomnande, säger han. 

Ömsesidigt förtroende 

Att skolan har haft samma rektor sedan starten 2014 betyder mycket för eleverna och arbetet i elevkåren, menar Elliot. 

-Det skapar en viktig kontinuitet som gör det väldigt enkelt att lämna över till nya elevkårsmedlemmar, samarbetet och det ömsesidiga förtroendet finns redan. Vi har aldrig behövt “lobba” hårt för att få igenom våra förslag om hur vi kan förbättra för oss elever, säger han. 

När ProCivitas i Lund startade 2014 var det den fjärde skolan i ordningen, sedan tidigare fanns ProCivitas i Helsingborg, Malmö och Växjö. Den första skolan i Helsingborg är ett par år äldre än Elliot själv.  

För ungdomar i Skåne är ProCivitas välkänt och många elever söker sig till skolorna.  

-En viktig faktor för mig var att jag visste att det gick andra elever här som också ville satsa på skolan. Det skapar en trygghet. Om man till exempel har ett grupparbete så vet man att alla kommer att göra sitt bästa och leverera i tid. Det är studiero i klassrummet och vi stöttar varandra för att komma framåt, säger han. 

Personlig mentor 

En sak som utmärker ProCivitas är den täta samverkan med näringslivet. Skolornas tentakler sträcker sig långt utanför de egna väggarna och de bjuder ofta in externa föreläsare. På skolan i Lund har flera av lärarna även egen erfarenhet från näringslivet. 

-Vi har lärare som forskar och driver företag, vilket bidrar till att undervisningen blir väl förankrad i verkligheten. Och redan i ettan fick vi testa på att starta fiktiva företag och presentera våra idéer inför en utomstående jury, berättar Elliot Wigg. 

I årskurs tre erbjuds alla elever en personlig mentor från näringslivet. Mentorn blir ett värdefullt bollplank under elevens sista år och matchningen mellan mentor och adept görs utifrån elevernas intresse och drivkrafter. 

Elliot gillar upplägget. 

-Jag har en mentor som jobbar på en bank. Det har varit otroligt utvecklande för mig och vi har pratat mycket om mina planer och framtidsdrömmar. Vi har haft regelbundna träffar här på skolan där vi ätit frukost tillsammans och jag har även fått besöka hennes arbetsplats, berättar han. 

-Det kan låta lite klyschigt men det är inspirerande att ha den kontakten med en person som skulle kunna vara en framtida version av en själv. Första gången vi träffades tänkte jag “wow, hon vill verkligen lyssna på mig och se mig utvecklas”. 

Framtiden hägrar 

Snart är Elliot en av tusentals ProCivitas-alumner och precis som många före honom kommer han inte att släppa taget om varken skolan och sina klasskompisar. ProCivitas har ett stort nätverk för tidigare elever som ofta engagerar sig i sin tidigare skola många år efter att de gått ut. 

-Jag kommer absolut att hålla kontakten. De andra eleverna på skolan är inte bara mina vänner utan också en del av mitt framtida kontaktnät. Jag är säker på att många kommer att jobba med olika och spännande saker i framtiden, säger han. 

Själv ska han först och främst ut och resa. 

-Jag har pratat mycket med min mentor om vad jag ska göra efter gymnasiet och landat i att inte förhasta mig. Planen är att jag ska ut och resa i världen för att få lite nya perspektiv. Sen vill jag läsa ekonomi i Lund eller Uppsala, och starta eget företag inom marknadsföring, säger han. 

Du kanske också är intresserad av