×
 

Vasastan får nytt skolcampus

– Campus Vasastan kommer att vara ett modernt och klimatsmart campus för både teoretiska och yrkesinriktade gymnasieutbildningar. Genom satsningen ger vi några av våra omtyckta skolor en möjlighet att växa och ta emot fler elever till de mest sökta gymnasieprogrammen i Stockholm, säger Jens Eriksson, segmentschef för AcadeMedias grund- och gymnasieskolor. 

Återbruk, återvinning och energieffektivitet står i fokus vid utvecklingen av campuset. Hemsö som äger fastigheten omvandlar de tidigare kontorslokalerna till skola enligt de senaste direktiven för klimatsmart och hållbar fastighetsutveckling, med målsättning att minimera projektets klimatpåverkan. 

Gymnasieskolorna kommer att dela gemensamma ytor som matsal, skolbibliotek och elevcafé. Campuset kommer att ha ett eget modernt skolkök med en hållbar inriktning. Mätning av matsvinn, CO2-beräkning och resthantering är en del av kökets hållbara koncept och eleverna kommer att ha möjlighet att påverka matsalens menyer via en interaktiv skolmatsapp. På campuset finns också gemensamma lokaler för idrott och en stor takterrass med ett eget växthus. 

– Jag ser verkligen fram emot att våra elever får flytta in i ett nyrenoverat skolcampus, helt anpassat för våra program och inriktningar. Nu får vi toppmoderna lektionssalar, labb och fräscha sociala ytor där eleverna kan umgås och studera. Det blir ett lyft för oss alla, säger Carolin Lysell, rektor på Klara Norra och Klara Västra som i samband med flytten går samman till en gymnasieskola.

Campuset öppnar till höstterminsstarten 2022 och kommer ha plats för 1800 elever.  Adressen är Karlbergsvägen 77. Totalt anpassas 11 400 kvadratmeter för tre gymnasieskolor på åtta våningsplan. 

Fakta om skolorna som flyttar till Campus Vasastan

  • Eleverna på Sjölins Vasastan flyttar tillbaka till Karlbergsvägen från sina tillfälliga lokaler på Sveavägen. Sjölins har programmen ekonomi, naturvetenskap och samhällsvetenskap och kombinerar traditionell lärarledd undervisning med case, en metodik med rötterna i Harvard. 
  • Drottning Blankas Gymnasieskola flyttar från Kungsholmen. Skolan har de yrkesinriktade programmen barn och fritid, handel och administration, hantverk med inriktning mot frisör och stylist. Skolan har också de studieförberedande programmen ekonomi och samhällsvetenskap. I samband med flytten byter skolan namn till Drottning Blanka Vasastan. 
  • Klara Norra och Klara Västra lämnar sina nuvarande lokaler på Fridhemsplan samt Stadshagen på Kungsholmen och går i samband med flytten samman till en gymnasieskola. Skolorna har programmen ekonomi, naturvetenskap och samhällsvetenskap med inriktning mot hållbar utveckling och socialt engagemang. 

Campus Vasastan är det andra gymnasiecampuset som AcadeMedia bygger i Stockholm. Det första heter Campus Södermalm och det kommer att ligga på Tullgårdsgatan 12 i centrala Stockholm. Campus Södermalm kommer att ha plats för cirka 2300 elever från fyra gymnasieskolor. Bägge skolcampusen öppnar i augusti 2022.