×
 

Tre 30-årsjubilarer som sätter färg på skolsverige 

I år är det 30 år sedan Vittra, Rytmus Musikgymnasium och LBS Kreativa Gymnasiet startade sina allra första skolor. 1993 var friskolereformen ny i Sverige och antalet friskolor försvinnande få jämfört med idag.

– Vittra, Rytmus och LBS är verkliga pionjärer inom svensk utbildning. De har vitt skilda profiler och bidrar i hög grad till den mångfald av utbildningar som friskolereformen banat väg för. Tillsammans har de 90 års erfarenhet av skolutveckling och vi är väldigt stolta över att de är en del av AcadeMedia, säger VD Marcus Strömberg. 

Vittras första skola startade i Sollentuna och Rytmus första i Stockholm. LBS som på den tiden hette Ljud och Bildskolan startade i Varberg. Intresset för skolornas utbildningar har ökat stadigt genom åren och idag har de tillsammans 47 skolor runtom i landet. 

Nischade gymnasieutbildningar 

LBS är specialiserade på utbildningar inom bland annat spelutveckling, grafisk design och media. Rytmus består av fem musikgymnasium och Vittra driver grundskolor med en unik pedagogisk inriktning. 

– En av fördelarna med AcadeMedia är att vi har många olika typer av utbildningar under vårt gemensamma paraply. Både Rytmus och LBS är goda exempel på nischade gymnasieutbildningar och de som söker till deras skolor gör det ofta utifrån ett starkt intresse och en vilja att kombinera det med en bra högskoleförberedande utbildning, säger Joakim Molander, utbildningsdirektör för AcadeMedias kreativa gymnasieskolor. 

– Många kända artister har gått på Rytmus genom åren och LBS är en av spelbranschens främsta plantskolor. En sak som förenar LBS och Rytmus är att de har tät samverkan med sina respektive branscher och att de verkligen ger elever utrymme att utvecklas i kreativa och professionella miljöer, säger han.  

Vittra en frisk fläkt på 90-talet

Vittra har 25 grundskolor med en gemensam pedagogik som baseras på ett medvetet lärande, en modig kultur och tydlig struktur. Skolorna drivs fortfarande av ett starkt samhällsengagemang. Totalt går idag fler än 8000 barn och elever på Vittras för- och grundskolor. 

– När Vittra startade sin första skola i Sollentuna gick praktiskt taget alla elever i Sverige i kommunala grundskolor. Vittra kom som en frisk fläkt och erbjöd familjer en möjlighet att välja något annat, säger Anneli Wisén, utbildningsdirektör för Vittra.

– Att Vittra idag har 25 skolor är ett tydligt bevis för att skolornas pedagogiska inriktning, tre decennier senare, fortsätter att vara ett uppskattat inslag i svensk skola, säger hon. 

Fakta: Om Vittra, LBS och Rytmus

Vittra som idag består av 25 för- och grundskolor blev en del av AcadeMedia 2008. Rytmus blev en del av AcadeMedia 2008. Idag finns det fem skolor som tar emot elever från hela Sverige. LBS Kreativa Gymnasiet blev en del av AcadeMedia 2007, idag finns det totalt 18 gymnasieskolor inom LBS. 

Under hösten kommer det mer om dessa jubilarer inom grund- och gymnasiet. Det blir också en hel del om Hermods, en legandar inom vuxenutbildning som i år firar 125 år. 

Du kanske också är intresserad av