×
 

Söksajter guidar elever i gymnasievalet

De senaste dagarna har artiklar och radioinslag uppmärksammat hur AcadeMedia arbetar med olika söksajter för gymnasievalet. Skälet till att vi har sådana söksajter är enkelt – de hjälper ungdomar att förstå hur gymnasievalet fungerar, att hitta rätt program och slutligen kanske också gymnasieskola.
Gymnasiekoll

Gymnasiekoll.se guidar elever i frågor kring gymnasievalet. Sajten är skapad och drivs av AcadeMedia.

– Att välja gymnasieskola är kanske det första stora steget mot vuxenlivet, det är viktigt att det finns information om olika skolor och att den är lätt att hitta, säger Jenny Wahlberg, kommunikationschef för AcadeMedias grund- och gymnasieskolor. 

– Med våra sajter vill vi bidra till att unga gör ett informerat gymnasieval. Ingen gynnas av att de väljer och hamnar på en skola där de inte trivs. 

Vi behöver mer information, inte mindre

AcadeMedia har i många år drivit frågan om en lättillgänglig, informativ söksajt där alla skolor finns med, och där skolorna ger samma typ av information och kvalitetsdeklaration. Samtidigt måste sajten uppskattas och användas av de niondeklassare som söker skola. Skolverket har en söksajt med alla skolor, den är dock inte gjord för att tilltala ungdomar. 

– Våra sajter ska inspirera unga till att engagera sig i sitt gymnasieval. Man måste kunna kombinera viktig information med inslag som gör sajten rolig och användarvänlig, lyckas vi inte med det kommer ingen att använda sajten och då faller ju hela syftet. Att våga göra gymnasievalet till något roligt är viktigt, samtidigt som informationen givetvis ska vara korrekt och relevant, säger Jenny Wahlberg. 

AcadeMedia har sedan ett par år två egenutvecklade sajter där enbart AcadeMedias skolor är med, det är Gymnasiekoll.se och Bytagymnasium.se. På dessa sajter framgår det tydligt att AcadeMedia är avsändare och att det är AcadeMedias skolor som visas. På Gymnasiekoll.se kan eleverna bland annat göra ett gymnasietest för att se vilket program de skulle kunna passar för. De kan också räkna ut sin meritpoäng, få tips av studie- och yrkesvägledare och förstå vanliga begrepp som högskolebehörighet och APL. 

För ett halvår sedan (i september 2022) blev företaget Framtidsutveckling en del av AcadeMedia. Företaget driver bland annat Gymnasieguiden.se och Studier.se. På dessa sajter kan alla skolor som vill annonsera, vilket både kommunala och fristående skolor gör. Samtliga gör det på lika villkor. 

Transparens är viktigt

Den kritik som framförts mot AcadeMedia är att vi inte varit tillräckligt transparenta med vem som äger sajterna och vad syftet med dem är. 

– Vi anser att vi varit tydliga, samtidigt är vi självklart ödmjuka inför det faktum att andra inte tycker det. Vi ser ständigt över våra sajter och överväger hur de kan förbättras. Inom kort blir det därför möjligt för de som besöker Gymnasiekoll.se att därifrån hitta till Utbildningsguiden som är Skolverkets egen sajt där man kan se alla skolor i hela Sverige, säger Jenny Wahlberg. 

Fakta: dessa sajter erbjuder information om gymnasievalet

Exempel på sajter som guidar elever kring valet till gymnasiet, ej ägda av AcadeMedia:

Sajter som AcadeMedia äger och driver:

  • Gymnasieguiden.se (cirka 1000 gymnasieskolor, kommunala och fristående, i hela Sverige)
  • Gymnasiekoll.se (visar endast AcadeMedias gymnasieskolor)
  • Studier.se (visar både gymnasiala och eftergymnasiala utbildningar i hela Sverige)

Du kanske också är intresserad av