×
 

Rytmus firar 30 år med fem jubileumskonserter 

Vad har Sarah Dawn Finer, Tusse, Tove Lo, Molly Hammar, Cristian Walz och Icona Pop gemensamt? Svar: samtliga inledde sina karriärer på Rytmus musikgymnasium. Denna vecka firar skolorna 30-årsjubileum med slutsålda konserter i Stockholm, Göteborg, Malmö, Borlänge och Örebro.
Rytmus 30 år

– Denna vecka kommer både dagens och morgondagens stjärnor att stå på scenerna tillsammans, sida vid sida. Det blir gästartister med Rytmus-koppling tillsammans med skolornas nuvarande elever. Det ska bli fantastiskt roligt att se dem på samma scen och samtidigt få arrangera världens största återträff för våra elever, säger Martin Thuvesson, skolchef för Rytmus fem skolor.

Tusse är en av eleverna som ser fram emot återträffen med tidigare Rytmus-elever: 

– Min största utveckling har varit på Rytmus, redan i ettan var det en wow-upplevelse. Jag tog studenten 2021 och nu ser jag fram emot att åter få stå på scen tillsammans med Rytmus-elever i Borlänge och i Örebro, säger Tusse.

Rytmus musikgymnasium grundades 1993 i Stockholm, idag finns skolorna även i Göteborg, Malmö. Örebro och Borlänge. Skolorna har tillsammans utbildat över 7000 elever under tre decennier, många arbetar idag som profesionella musiker och musikproducenter.

–  Rytmus betydelse för svensk musikindustri går inte att överskatta. Förutom artistnamn som Cornelia Jakobs, Tove Lo, Molly Sandén, Molly Hammar, Sandro Cavazza, Sarah Dawn Finer och Clara Klingenström så har även en mängd musikproducenter startat sin karriär på någon av skolorna genom åren, säger Martin Thuvesson.

Gustaf Norén är, förutom artist, även lärare på Rytmus Borlänge. Den 26 oktober kommer han att vara konferencier och en av gästartisterna på Cozmoz Arena: 

– Vår konsert på Cozmoz Arena blir en hyllning till Rytmus, till Borlänge, till musiken och eleverna. Kom och upplev energin från ungdomarna i vår fantastiska stad. Framtiden är ljus, säger Gustaf Norén.

Rytmus konsertprogram för veckan

Över hundra elever och gästartister med koppling till Rytmus kommer att stå på de fem scenerna i veckan och de flesta konserterna är redan slutsålda.

23 oktober - Moriskan, Folkets Park i Malmö, mer info: https://rytmus.se/malmo/30-ar/
24 oktober - Gothenburg Film Studios, mer info: https://rytmus.se/goteborg/30-ar/
25 oktober - Örebro Konserthus, mer info: https://rytmus.se/orebro/30-ar/
26 oktober - Borlänge Cozmoz Arena, mer info: https://rytmus.se/borlange/30-ar/
27 oktober - Annexet, Avicii arena i Stockholm, mer info: https://rytmus.se/stockholm/30-ar/

Rytmus prize delas ut i samarbete med Denniz Pop Awards

I samband med Rytmus 30-års jubileum har skolorna instiftat ett musikpris i samarbete med Dennis Pop Awards. Det första priset kommer att delas ut till elever i samband med jubileumskonserterna. Pristagaren vinner 10 000 kronor och en unik möjlighet att knyta kontakter under det exklusiva branscheventet  Denniz Pop Awads Backstage i november. 

LOVA är en av gästartisterna som kommer att stå på scen på Annexet, Avicii arena i Stockholm den 27 oktober:

– Rytmus gav mig en plats att få utforska mitt kreativa skapande och lära känna likasinnade. Genom skolan fick jag också kontakter i musikbranschen som blev startskottet för allt. Jag ser fram emot konserten, att få fira Rytmus och ge tillbaka lite av det jag fick av skolan. Jag ser också fram emot att få träffa gamla elever och få spela tillsammans med kompisar och otroligt talangfulla människor, säger Lova Sönnerbo som tog studenten från Rytmus Stockholm 2017. 

Fakta: De har gått på Rytmus

Detta är exempel på några artister som har gått på Rytmus skolor genom åren:
Cornelia Jakobs, Tove Lo, Molly Sandén, Molly Hammar, Sandro Cavazza, Sarah Dawn Finer, Tusse, Christian Walz, Clara Klingenström, Yaeger, Björn Holmgren, Charlie Grönwall, Andreas Wijk, Kerstin Ljungström och Icona Pop.

Mer information om Rytmus skolor och utbildningar finns på https://rytmus.se.

Du kanske också är intresserad av