×
 

Otto Blomqvist är årets gymnasielärare 2023 

Stiftelsen Lärargalan vill lyfta fram det fantastiska jobb som landets lärare gör dagligen. Otto Blomqvist, matematiklärare på Praktiska Gymnasiet i Halmstad, tog emot priset för årets gymnasielärare 2023 på Lärargalan på Cirkus den 16 oktober.

Helen Skoglund, rektor på Praktiska Gymnasiet i Halmstad och Otto Blomqvist, matematiklärare på Praktiska Gymnasiet i Halmstad.

– Mitt mål i klassrummet är att mina elever ska hitta tillbaka till nyfikenheten och glädjen med att lära sig. På skolan jobbar vi lärare nära varandra för att alla elever ska nå målen. Tillsammans vågar vi testa nya metoder, därför delar jag detta pris med mina kollegor hemma i Halmstad, säger Otto Blomqvist, förstelärare i matematik på Praktiska Halmstad.

Lektionssal med whiteboard-ytor

Otto Blomqvist har inrett sin lektionssal i Halmstad med många stora whiteboardytor på fönster, bord och väggar där eleverna kan arbeta tillsammans med olika uppgifter. Hans metodik bygger på att låta eleverna arbeta aktivt och gärna tillsammans. Målet är att skapa ett levande klassrum där alla elever vågar prata och visa sina kunskaper, för varandra och för sin lärare. Positiv feedback är viktigt och genom att koppla matematiken till elevernas yrkesutbildningar gör Otto undervisningen både konkret och relevant. 

Helen Skoglund är rektor på Praktiska i Halmstad och med på Lärargalan. 

– Otto ger sina yrkeselever något som många av dem tyvärr inte har med sig när de börjar gymnasiet - en tro på sig själva och sin egen förmåga. Jag ser hur våra elever utvecklas från att avsky matte till att se fram emot Ottos lektioner. Jag är så stolt över att han fått detta pris och att skolans satsning på matematik uppmärksammas, säger Helen Skoglund. 

Se filmen när AcadeMedias VD Marcus Strömberg träffar Otto Blomqvist

Om lärargalan 2023

Genom att hylla de lärare som Sveriges elever själva nominerar så skapar Lärargalan förebilder och delar goda exempel på framgångsrika och uppskattade lärare. Tiotusentals elever i grund- och gymnasieskolan har nominerat sina favoritlärare till Lärargalan 2023. En jury analyserar elevernas nomineringar för att utse årets lärarpristagare i de olika kategorierna. Under galakvällen på Cirkus varvades prisutdelningen med uppträdanden av artister. Kvällens liveband bestod av musiklärare och elever från Pops Academy i Stockholm framträdde tillsammans med artisterna. Värdar för galan var Beata Kull, grundare och vd för Lärargalans stiftelse och Parisa Amiri. 

Flera utmärkelser till lärare på AcadeMedias skolor

Sex av AcadeMedias lärare blev utnämnda som vinnare av årets lärare i sina respektive kommuner. Det var Sophia Frödén på Vittra Vallentuna, Peyman Amani på Rytmus musikgymnasium i Nacka, Fredrik Denkert på NTI Gymnasiet i Eskilstuna, Annika Theorin på Noblaskolan Brevik i Tyresö, Annette Järild på Drottning Blankas Gymnasieskola i Skövde samt Madeleine Gunnarsson på Drottning Blankas Gymnasieskola i Falkenberg. Madeleine Gunnarsson blev dessutom utsedd till årets lärare i Halland.

Alla pristagare, nomineringar och motiveringar är publicerade på hemsidan för Lärargalan.