×
 

"Många floristelever får jobb redan under gymnasietiden" 

Om mindre än femton år kommer det att saknas nära 300 000 yrkesutbildade i Sverige, enligt en nyligen publicerad rapport från Svenskt näringsliv. Ett yrke som riskerar att hamna på bristlistan är florist. Trots att chanserna till jobb är goda är det relativt få som väljer att utbilda sig till just florist.

Det vill floristläraren Elin Nyberg på Praktiska Gymnasiet i Skövde förändra. 

– Jag vill få mina elever att känna samma passion för yrket som jag gör. Jag får en extrem kick av att förmedla vidare mina kunskaper till andra och jag känner att jag har så mycket att ge mina elever, säger hon. 

Passionen föddes i mammans blomsterbutik 

När Elin Nyberg växte upp drev hennes mamma en blomsterbutik och det var där intresset för floristyrket föddes.  

– Jag har alltid tyckt om att skapa och att vara kreativ, och i början jobbade jag i butiken utan att ha någon direkt teoretisk kunskap att luta mig emot. När jag bestämde mig för att utbilda mig till florist så växte sig intresset ännu starkare, säger hon. 

– Jag kände att det här verkligen är min grej och jag älskar att grotta ner mig i ämnen, lära mig om nya trender och tekniker. Jag är lika hungrig på att utvecklas nu som för tio år sedan, säger Elin Nyberg. 

"Har elever som brinner för ämnet"

2015 beslutade Elin Nyberg att det var dags att föra sina gedigna yrkeskunskaper vidare. Hon sökte och fick ett jobb som floristlärare på hantverksprogrammet på Praktiska Gymnasiet i Skövde. Steget in i skolans värld innebar en stor omställning, men sex år senare ångrar hon inte sitt vägval. 

– Att undervisa har alltid funnits i bakhuvudet hos mig och vi tog ofta emot lärlingar i butiken. Jag tycker om att lära ut och jag kände direkt att det var rätt beslut. Det är aldrig tråkigt och vi har en härlig gemenskap på skolan, säger Elin Nyberg. 

–De bästa stunderna är givetvis på lektionerna tillsammans med eleverna, när vi lyckas komma framåt och när en elev ”knäcker koden”. Jag har elever som verkligen brinner för ämnet och att se när de lyckas ger så otroligt mycket, säger hon. 

Vill få fler att upptäcka yrket  

Arbetsmarknaden för florister är god för den som blir skicklig på hantverket och är serviceinriktad, menar Elin Nyberg. 

– Det finns massor av jobb att få. Många företag upplever att det är svårt att hitta utbildade florister och många utbildningar har lagts ner. Många av våra floristelever får jobb redan under gymnasietiden, berättar hon. 

Ett skäl till att det inte är fler som utbildar sig till florister är att många har en snäv bild av yrket, tror Elin Nyberg. 

– Många tänker nog att man bara kan jobba i blomsterbutik men det är ett brett yrke, inte minst utomlands. Ibland känner jag ”kan inte eleverna bara komma hit, det finns så många möjligheter”, säger hon. 

"Sveriges bästa yrkesutbildning"

Idag läser bara var tredje elev på gymnasiet en yrkesutbildning. Det bidrar till en obalans på arbetsmarknaden och flera branscher slår larm om att de har svårt att rekrytera rätt kompetens.  

När det gäller floristutbildningarna så tror Elin Nyberg att det också handlar om att elever inte känner till att utbildningarna finns. 

-Jag tror att florist är ett yrke som ofta glöms bort lite, jag tror att vi behöver göra mer för att uppmärksamma det. Det är ett fantastiskt yrke och jag vill verkligen bidra till att lyfta det. Mitt mål är att vi ska ha Sveriges bästa yrkesutbildning för framtida florister, säger hon. 

Du kanske också är intresserad av