×
 

LBS Kreativa Gymnasiet firar 30 år

Fredag den 25 augusti firar 18 skolor inom LBS Kreativa gymnasiet 30-års jubileum. Under dagen kommer cirka 5000 elever och lärare att uppmärksamma jubileet på skolorna runt om i Sverige.

– Vi har utbildat framtidens kreatörer i 30 år och alltid legat i framkant med våra utbildningar. Jag ser verkligen fram emot att få fira detta tillsammans med våra elever och lärare, säger Fredrik Ogell, skolchef för LBS Kreativa Gymnasiet i Sverige. 

LBS startade i Varberg 1993 som Ljud och Bildskolan. Idag finns det totalt 18 gymnasieskolor, från Malmö i söder till Örebro i Mellansverige. 

Utbildningar med fokus på spel- och mediebranschen

LBS erbjuder utbildningar inom det estetiska programmet och teknikprogrammet med stort fokus på spel- och mediebranschen. Eleverna får en högskoleförberedande utbildning samtidigt som de får utveckla sina kunskaper inom sitt valda intresse. På teknikprogrammet är skolorna specialiserade på spel-, app- och webbutveckling. På det estetiska programmet har skolorna bland annat profilerna grafisk design, spelgrafik, foto & film, musikproduktion och e-sport.

– Vi är måna om att alla ska få vara sig själva och vi brinner för att skapa en kreativ lärprocess med den bästa möjliga undervisningssituationen för både elever och lärare, säger Fredrik Ogell.

Estetiska programmet och spelbranschen

Enligt Fredrik Ogell är skolornas inriktning mot spelbranschen vältajmad. Branschen växer både i Sverige och internationellt. Inom de närmaste fem åren räknar branschorganet Dataspelsbranschen med att det kommer saknas 25 000 spelutvecklare. Elever som riktat in sig mot spelbranschen kan därför bli mycket attraktiva på arbesmarknaden. 

– Om man vill utveckla sin kreativa talang och samtidigt utbilda sig inom en spännande bransch där behovet av arbetskraft fortsätter att växa så är spelbranschen klockren. Många svenska spelutvecklare av rang har startat sin karriär med en utbildning från LBS i bagaget och det är vi förstås stolta över, säger Fredrik Ogell.

Fler skolor i framtiden

LBS vision är att fortsätta växa så att fler elever kan få tillgång till utbildningarna, både på befintliga orter och i nya städer. Utbildningar ska vara i teknisk framkant med stort inslag av skapande. 

– Vi kommer att spetsa vårt erbjudande men också bredda mot nya nationella program. Det kreativa, upplevelsen och skapandet, kommer att vara framträdande i samtliga program även i framtiden, säger Fredrik Ogell. 

LBS skolor har tillsammans cirka 4500 elever och knappt 500 medarbetare.  På fredag blir det tårta på samtliga skolor när jubileet ska firas.

Fakta - här finns LBS skolor

LBS skolor finns idag i Borås, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Jönköpig, Kristianstad, Kungsbacka, Linköping, Lund, Malmö, Nyköping, Stockholm, Trollhättan, Varberg, Växjö och Örebro.