×
 

Hermods har utbildat Sverige i 125 år

Det startade med brevväxlingskurser i bokföring 1898 - idag utbildar de fler än 70 000 deltagare om året. När Hermods firar 125-årsjubileum gör man det som ett av Sveriges äldsta och mest anrika utbildningsföretag.

–Det är nästan hisnande att tänka på hur många människor som utbildat sig via Hermods under det dryga sekel som gått sedan starten. Den vision som grundaren Hans Svensson Hermod hade när allt startade, att alla skulle få chansen att förverkliga sina drömmar med utbildning, vägleder oss än idag, säger Milla Bjerke, utbildningsdirektör för Hermods. 

Genom historien har Hermods erbjudit en mängd olika utbildningar och haft olika ägare - bland annat Liber (då statligt ägt) och IKEA. Sedan 2013 ingår Hermods i AcadeMedia. 

70 000 deltagare per år 

Totalt erbjuder Hermods cirka 70 olika yrkesutbildningar i hela landet och har fler än 70 000 deltagare under ett år. Hermods har också andra typer av utbildningar, bland annat komvux, sfi och uppdragsutbildningar. 

–Hermods är en anrik verksamhet som vi är väldigt stolta över. Varje tid har sina behov av utbildning och oavsett hur dessa sett ut och förändrats genom åren så har Hermods funnits där och gjort nytta för väldigt många människor, säger Christer Hammar, chef för AcadeMedias vuxenutbildning. 

–Den erfarenhet och kunskap som byggts upp under mer än ett sekel är helt unik. Sverige har gått från att vara ett jordbrukssamhälle till att vara ett land i framkant inom teknik och grön omställning. Hermods har varit med på hela resan och haft utbildningar för att möta samtidens och framtidens behov, säger Christer Hammar. 

Förmåga att anpassa efter samhällets behov 

Sammanlagt har miljoner människor utbildats via Hermods och redan för 100 år sedan erbjöd man runt 250 olika kurser till cirka 20 000 personer. Strävan efter att hjälpa människor till en meningsfull sysselsättning har alltid varit stark – oavsett om det handlat om yrkesutbildning eller att erbjuda sommarkurser för elever som behövt höja sina betyg eller ta examen.  

Hermods har också utbildningar som är särskilt viktiga för integrationen i samhället, som sfi och omställningsutbildningar i språkutvecklande arbetssätt på förskolor. 

–Förmågan att ständigt anpassa sig efter behoven och förutsättningarna i samhället har alltid varit en av Hermods styrkor. Det tillsammans med övertygelsen om att tillgänglig utbildning av hög kvalitet är en viktig grundbult för all samhällsutveckling, säger utbildningsdirektör Milla Bjerke. 

–Vi har alltid utbildat för framtiden och vi ser fram emot att fortsätta göra det under många år framöver, säger hon. 

Läs mer om Hermods historia här: https://hermods.se/om-hermods/var-historia/