×
 

Banden klippta – snart fyller eleverna AcadeMedias nya campus 

Nu är AcadeMedias två nya gymnasiecampus i Stockholm invigda och snart fylls skolorna av förväntansfulla elever. Toppmoderna Campus Vasastan och Campus Södermalm har plats för cirka 4200 elever och av dessa är 1100 utbildningsplatser helt nya.
Bild på ljusgården

-Detta är vår enskilt största satsning någonsin och jag är glad över att vi kan bidra till att möta den stora efterfrågan som finns på fler gymnasieplatser i Stockholm. Vi ser växande elevkullar de kommande åren och som stor aktör har vi möjlighet att vara med och skapa fler utbildningsplatser där behoven är stora, säger Marcus Strömberg, VD på AcadeMedia. 

-Det känns också väldigt bra att kunna ge våra elever och medarbetare möjligheten att flytta in i de här fina lokalerna. Det är ett gediget arbete som ligger bakom och det är svårt att inte imponeras när man besöker dem. Här får skolorna fantastiska förutsättningar att fortsätta att bedriva utbildningar av riktigt hög kvalitet, säger han. 

Satsning på dryg miljard

Sammanlagt är det sju skolor som flyttar in i Campus Södermalm och Campus Vasastan (se nedan). Det ekonomiska åtagandet för AcadeMedia uppgår till 1,2 miljarder. 

Hållbarhet i form av återbruk, återvinning och energieffektivitet har varit prioriterat när campusen utvecklats. Både Vasastan och Södermalm har egna moderna skolkök där mätning av matsvinn, resthantering och koldioxidberäkningar är en del av konceptet.  

På Campus Vasastan finns även en stor takterrass med växthus. Skolorna kommer att dela gemensamma ytor som restaurang, elevcafé och lokaler för idrott. 

-Snart kommer eleverna och det ska bli fantastiskt roligt att följa hur verksamheterna startar upp höstterminen. Det är skolor med olika profiler och elevgrupper som samlas under samma tak och jag är övertygad om de kommer att uppleva sin nya skolmiljö som väldigt inspirerande, säger Marcus Strömberg. 

Fakta om skolorna som flyttar till Campus Södermalm

 • Skolan erbjuder plats för 2 400 gymnasieelever, varav 942 är nya platser. Ligger på Tullgårdsgatan vid Norra Hammarbyhamnen. 
 • Campus Södermalm består av de fyra gymnasieskolorna Klara Södra, LBS Kreativa Gymnasiet, ProCivitas Stockholm och Internationella Hotell- och Restaurangskolan (IHR).
 • Klara Södra har programmen ekonomi, naturvetenskap, samhällsvetenskap och teknik med inriktning mot hållbar utveckling och socialt engagemang.  
 • LBS Kreativa Gymnasiet har estetiska programmet med inriktning mot bland annat foto & film, grafisk design och spelgrafik samt teknikprogrammet med inriktning mot spel- eller systemutveckling.  
 • ProCivitas Stockholm har programmen ekonomi, naturvetenskap och samhällsvetenskap med fokus på entreprenörskap.  
 • IHR har det yrkesförberedande restaurang- och livsmedelsprogrammet samt hotell- och turismprogrammet. Skolans elever kommer att driva bageri, kvarterskrog och konferensverksamhet i huset.  

Fakta om skolorna som flyttar till Campus Vasastan

 • Skolan erbjuder plats för 1 800 gymnasieelever, varav 211 är nya platser. Ligger vid Karlbergsvägen. 
 • Campus Vasastan består av de fyra gymnasieskolorna Sjölins Vasastan, Drottning Blankas Gymnasieskola och Klara Norra samt Klara Västra.
 • Sjölins Vasastan har programmen ekonomi, naturvetenskap och samhällsvetenskap och kombinerar traditionell lärarledd undervisning med case, en metodik med rötterna i Harvard.  
 • Drottning Blankas Gymnasieskola byter namn till Drottning Blanka Vasastan. Skolan har de yrkesinriktade programmen barn och fritid, handel och administration, hantverk med inriktning mot frisör och stylist. Skolan har också de högskoleförberedande programmen ekonomi och samhällsvetenskap.  
 • Klara Norra och Klara Västra går samman till en gymnasieskola. Skolorna har programmen ekonomi, naturvetenskap och samhällsvetenskap med inriktning mot hållbar utveckling och socialt engagemang.