×
 

Webbinarium: Kan vi vara nöjda när betygsresultaten stiger?     

Betygsinflation och bristande likvärdighet är frågor som ofta lyfts fram i samtal om svensk skola. Vad krävs för att kunna säkra rättvisa och rättssäkra betyg? Vad behöver prioriteras framöver?

Nu på torsdag, den 21 oktober, bjuder AcadeMedia in till ett webbinarium för att diskutera de här frågorna (länk till anmälan längre ner i artikeln). 

-Likvärdig bedömning och betygssättning är en viktig fråga för AcadeMedia och vi jobbar med den på flera sätt. Vi har bland annat en satsning i samarbete med Karlstads universitet där fler än 1800 lärare nu gått en kurs i betyg och bedömning. Samtidigt har vi länge pekat på de otydligheter som finns i dagens betygssystem som behöver ses över. Jag hoppas att vi kan få till ett konstruktivt samtal om detta framöver, säger Marcus Strömberg, VD på AcadeMedia. 

Gäster från forskning och profession 

Bland de inbjudna gästerna till webbinariet finns skolforskaren Lucy Crehan, pedagogikprofessorn Christian Lundahl och Ann-Christin Hartman, enhetschef för styrdokumentsutveckling på Skolverket. 

Från AcadeMedia deltar bland andra Ingela Gullberg, kvalitetschef. 

-Att bedömning och betygssättning görs på ett korrekt sätt är utomordentligt viktigt eftersom det är helt avgörande för elevernas framtid. Varje lärare, skola och huvudman har ett stort ansvar för den myndighetsutövningen. Samtidigt är det ingen som på egen hand kan säkerställa likvärdighet. För att det ska fungera krävs både ett robust betygssystem och samarbete inom professionen, säger hon. 

Olika perspektiv 

Under webbinariet kommer det att bjudas på internationella utblickar och jämförelser. Kan Sverige lära sig något av andra länder? Och på plats för att ge ett mer verksamhetsnära perspektiv finns skolchef, rektor och förstelärare från Drottning Blankas gymnasieskola. 

-Jag ser fram emot ett samtal där de här frågorna lyfts utifrån olika perspektiv, från styrdokument till klassrum. Det finns inga enkla lösningar på de utmaningar vi ser idag, men genom att skapa forum för dialog bidrar vi till att rikta strålkastarljuset mot ett utvecklingsområde som är viktigt för svensk skola, säger Ingela Gullberg.

Varmt välkommen att följa webbinariet online, klicka här för att anmäla dig. 

Medverkande 

Lucy Crehan, författare och skolforskare som bland annat skrivit boken ”Cleverlands – vad skapar utbildning i världsklass”. Crehan är även tidigare rådgivare åt Storbritanniens regering och ofta anlitad som talare vid internationella skolkonferenser 
Christian Lundahl, professor i pedagogik och författare till ett flertal böcker och artiklar om bland annat internationella kunskapsmätningar och utbildningssystem samt bedömning för lärande 
Ann-Christin Hartman, enhetschef för styrdokumentsutveckling på Skolverket 
Ingela Gullberg, kvalitetschef AcadeMedia 
Jens Levin, skolchef Drottning Blankas Gymnasieskola 
Marcus Trieb, rektor Drottning Blankas Gymnasieskola Kristianstad 
Sophie Zail, förstelärare Drottning Blankas Gymnasieskola Kristianstad 

Du kanske också är intresserad av