Gymnasieeleverna Oskar Andersson och Edina Osmani vill jobba med att hjälpa människor. Tidningsrubriker om personalbrist och långa arbetspass inom vården avskräcker inte – tvärtom.
–Det är naturligtvis inte roligt att läsa om hur tufft det är på sina håll, men det är också därför vi läser vård- och omsorgsprogrammet. För att kunna hjälpa till i framtiden. Jag mår väldigt bra när jag kan hjälpa andra, säger Oskar Andersson.
Både Oskar och Edina läser sista året på Drottning Blankas Gymnasieskola i Kristianstad. När de tar studenten från vård- och omsorgsprogrammet är de färdigutbildade undersköterskor och de möjliga karriärvägarna är många.
– Min ambition är att först jobba några år för att samla på mig nyttig erfarenhet. Sen ska jag nog plugga vidare, kanske till sjuksköterska inom något specialistområde. Det blir åtminstone något inom vården, jag har alltid vetat att jag vill jobba med att hjälpa andra, säger Edina Osmani.
En fot in i arbetslivet
På vård- och omsorgsprogrammet utbildas eleverna i både praktiska och teoretiska moment. De får även göra praktik (APL) på äldreboenden, LSS-boenden och inom akutsjukvården. Skolans yrkeslärare har själva gedigen erfarenhet från arbetslivet.
– Det blir väldigt lärorika lektioner när lärarna kan väva in konkreta exempel på hur det funkar ute i arbetslivet. Det vi lär oss i skolan får vi sen träna på i verkligheten när vi är ute på APL. Att det är mycket praktiskt arbete var en av anledningarna till att jag valde vård- och omsorgsprogrammet, säger Oskar Andersson.
– Man får inblick i många olika yrken och arbetsplatser. Våra lärare har olika bakgrund, en del kommer från psykiatrin, andra från akutsjukvården. De har massa erfarenhet som de delar med sig av, säger Edina Osmani.
En yrkesutbildning öppnar många dörrar
I Sverige är det bara var tredje gymnasieelev som läser ett yrkesprogram och intresset för en del inriktningar är svalt – trots att jobbutsikterna inom många branscher är sällsynt goda.
– Jag valde en yrkesutbildning för att kunna jobba direkt efter studenten, och för att utbildningen innehåller många praktiska moment. Men jag planerar också att vidareutbilda mig lite längre fram, kanske till sjuksköterska inom kirurgi, berättar Oskar Andersson.
Båda lyfter fram att deras utbildning öppnar många dörrar.
– Jag tror att många saknar kunskap om yrkesutbildningar, till exempel att man kan läsa vidare om man vill. Det finns missuppfattningar om att man begränsar sig till ett specifikt yrke väldigt tidigt. Jag tror att det är viktigt att vi elever också berättar om vilka möjligheter som finns, säger Edina Osmani.
”Gå mot strömmen”
Oskar Andersson tror att grupptryck kan spela in när man som 15-åring ska välja gymnasieskola.
– Jag tror att det kan vara svårt att gå emot strömmen ibland, när både föräldrar och kompisar har åsikter. Det är inte helt lätt att välja ett yrkesprogram där man kanske inte känner någon på förhand, om kompisarna väljer helt andra program, säger han.