×
 

Vem blir årets tech-tjej 2023? 

Utmärkelsen som årets tech-tjej har delats ut av Microsoft i över två decennier. Syftet är att erbjuda unga kvinnliga förebilder en plattform som kan inspirera fler till att välja en teknikrelaterad karriär. Ingrid Andersson från Teknikhögskolan är en av årets tio finalister.

– Jag känner mig redan som en vinnare! Vi har varit två dagar på Microsoft och haft både Assessment day och Inspirational day och bara att få vara en del av detta känns som en vinst, säger Ingrid Andersson, .NET-utvecklare på Teknikhögskolan i Gävle. 

Tekniken fortsätter att spela en allt viktigare roll i samhället samtidigt som andelen kvinnor som jobbar inom tech stagnerat, enligt statistik från bransch- och arbetsgivarorganisationen TechSverige. Bland de yrkesverksamma inom tech i dag består mindre än en tredjedel av kvinnor. 

Att ha en tech-förebild som man kan känna igen sig hos menar man inom Microsoft är det enskilt viktigaste sättet att locka fler unga tjejer att söka sig till en utbildning inom tech.  

När Ingrid Andersson valde att göra ett karriärbyte hade hon höga förväntningar på utbildningen, och säger nu att hon gjorde helt rätt val. 

–  Jag har femton år från en helt annan bransch och för varje dag här bekräftar utbildningen mer och mer att jag har valt rätt, säger hon. 

Årets vinnare utses av Microsoft den 22 mars. 

Du kanske också är intresserad av