×
 

Transportelever från Praktiska kör från Malmö till Vilhelmina

Yrkeselever från Praktiska gymnasiet Malmö Norra gör en lång resa tillsammans med sina lärare på fordon- och transportprogrammet. Eleverna kör tillsammans med sina lärare från fordon- och transportprogrammet två lastbilar och två personbilar tur och retur från Arlöv i Skåne till Vilhelmina i Västerbotten. Resan kommer att utgöra en del av elevernas YKB (yrkeskompetensbevis).

15 transportelever från Praktiska Malmö Norra reser tillsammans med 4 lärare från fordon- och transportprogrammet från Arlöv till Vilhelmina tur och retur.

– Syftet med resan är att utveckla elevernas körteknik i skiftande miljöer. De behöver erfarenhet av olika väglag, och i Malmö är bristen på snö som bekant total, säger Gert-Ove Sigurdhsson, rektor på Praktiska Malmö Norra. 

Resan startade i Arlöv tidigt på lördag morgon den 4 februari. Gruppen ville undvika rusningstrafiken i Stockholm på väg mot Praktiska gymnasiet Uppsala där den första övernattningen äger rum. Därefter fortsätter resan till Östersund där eleverna ska övernatta på Jämtlands gymnasium i Fyrvalla. Därefter fortsätter resan mot Malgomajskolan i Vilhelmina. 

På Malgomajskolan tar eleverna på skolans transportprogram emot gruppen. De kommer bland annat hämta isblock, besöka en körgård och en fordonspark. I Vilhelmina kommer elever och lärare även att göra ett studiebesök för att uppleva samekulturen. Sista natten i Västerbotten kommer eleverna att tillbringa i militärtält i Stalon. Där blir det även skotertur med instruktör och andra vintriga aktiviteter. Resan hem går bland annat via Mora. Lördag 11 februari anländer elever och lärare åter i Arlöv med sina fyra fordon. 

Transportlärarna Håkan Olsson, Inger Alm och Anette Standar reser tillsammans med fordonstekniklärare Karwan Kvarnström och eleverna på den långa resan. Yrkeseleverna går alla årskurs 3 på på Praktiska Malmö Norras fordon- och transportprogram med inriktning transport. Resan kommer att utgöra en del av elevernas yrkeskompetensbevis som de erhåller när de tar examen. För de flesta av eleverna blir detta den första resan till Norrland. 

– Gruppen kommer att köra nästan tre tusen kilometer tur och retur under veckan, i såväl lastbil som i personbil och i varierande väglag. Förutom att eleverna får många timmar bakom ratten så tror vi att resan blir en upplevelse för livet med personlig utveckling för varje elev, säger Anette Standar, en av lärarna som reser med gruppen på lördag.

Följ elevernas resa på AcadeMedias instagramkonto under vecka 6.

För mer information inför och under resan, kontakta gärna transportlärare Anette Standar på Praktiska Malmö Norra.

Fakta: Praktiska Malmö Norra
Skolan hette tidigare Framtidsgymnasiet och ligger på Strömgatan 13 i Arlöv, Malmö. Den har följande yrkesinriktade gymnasieprogram: el och energi, fordon och transport, VVS och fastighet samt introduktionsprogrammet. I Malmö finns även Praktiska Malmö City på Industrigatan 13 och Praktiska Malmö Limhamn. 

Du kanske också är intresserad av