Den 10 februari arrangerade studie- och yrkesvägledarna Annelie Axelsson och Linn Andermon en studie- och arbetsmarknadsdag för gymnasieeleverna på Klara Södra, LBS Södra, ProCivitas och IHR på Campus Södermalm i Stockholm.

Studie- och yrkesvägledare Annelie Axelsson tillsammans med campuschef Louise Schönberg på Campus Södermalm i Stockholm.
Studie- och yrkesvägledare Annelie Axelsson tillsammans med campuschef Louise Schönberg på Campus Södermalm i Stockholm.

– Vårt mål med Framtidsdagen är att eleverna ska bli inspirerade och börja fundera på framtiden. Denna dag får de information om olika slags yrken och vidare studier. De får också chans att träffa studenter som redan går på högskolorna, säger Annelie Axelsson, initiativtagare och studie- och yrkesvägledare (SYV) på Klara Södra och ProCivitas Stockholm. 

Gymnasieeleverna fick under dagen chans att mingla med utställare från hela landet och samtidigt fundera över sina framtida studie- och yrkesval. Annelie Axelsson och Linn Andermon är SYV:ar på campuset och initiativtagare till arrangemanget som samlade drygt 20 utställare under en heldag på Campus Södermalm i Stockholm.

Under dagen fick eleverna möjlighet att träffa och ställa frågor till representanter från bland annat KTH, Stockholm-, Uppsala-, Jönköping- och Örebro universitet, högskolorna i Gävle Södertörn och Västerås, Försvarsmakten, Polisen samt flera olika yrkes- och folkhögskolor. På plats fanns även representanter för utlandsstudier, såsom EF, Studin och Blueberry. 

“Kan man vara vegan när man gör lumpen?”

Föreläsningarna med utställarna var välbesökta med många relevanta frågor från eleverna. “Kan man vara vegan när man gör lumpen?” och “Får man mönstra flera gånger?” var frågor som Elvira Bendz, skolinformatör inom Försvarsmakten, fick när hon pratade med eleverna Andrea Richert och Isa Sundström som går andra året på ProCivitas samhällsprogram, om värnplikt och olika jobb inom militären. 

– Det var första gången vi träffade någon från militären. Jag har alltid gillat kust och hav och är intresserad av marinen. Det var perfekt att få ställa frågor till dem idag, nu vet vi mycket mer, säger Andrea Richert. 

Framtidsdagen visar eleverna olika möjligheter

Karl-Martin Duke är biträdande rektor på LBS Kreativa Gymnasiet Sthlm Södra. 

– Det är bra för våra elever att se bredden och variationen som finns här idag. De inser att högskolor och universitet inte är de enda alternativen utan det finns många andra vägar. Mina teknik- och estetelever har gått till alla utställare och de inser att deras kompetens behövs inom många olika branscher, säger Karl-Martin Duke. 

Kathrine Mårtensson studerar på Södertörns högskola och träffar många elever som funderar på vidare studier. 

– Södertörn är familjärt, tryggt och dessutom en mångkulturell högskola. Jag är mycket nöjd med mina ämnesstudier och tycker att fler ska överväga att välja läraryrket. 

I KTH:s monter fanns studentambassadör Natalie Haghshenas som studerar industriell ekonomi:

– Den vanligaste frågan idag är om det är svårt att komma in, och om studierna på KTH är svåra. Jag förklarar för dem att det är mycket eget ansvar, men att studierna här öppnar så många möjligheter både under och efter studietiden, säger Natalie Haghshenas. 

“Alla kan bli poliser”

Intresset för polisens arbete var stort under hela dagen. 

– Alla kan bli poliser. Vi har två inkörsportar – polishögskolan och den civila ingången där man kan bli utredare, kriminaltekniker och en massa andra saker. Vi rekryterar till en växande organisation som ser till att hela samhället fungerar, säger Pierre Öijerstedt från Polisen. 

Intresset var stort bland eleverna på Campus Södermalm.

Dessa utställare medverkade under Framtidsdagen:

Fakta: Campus Södermalm
Campus Södermalm är ett gymnasiecampus på Tullgårdsgatan i Stockholm för fyra olika skolor - Klara Teoretiska Gymnasium Södra, LBS Kreativa Gymnasiet Södra, ProCivitas Stockholm och Internationella Hotell och Restaurangskolan (IHR). Det går totalt cirka 2200 elever på campuset.