×
 

Rekordmånga väljer AcadeMedias gymnasieskolor

Var åttonde elev som sökt till gymnasiet inför hösten 2022 har en AcadeMedia-skola som sitt förstahandsval. Det motsvarar totalt strax under 16 000 elever, vilket är en ökning med nära fem procent jämfört med förra året. Det står klart när eleverna nu gjort sina preliminära val.
Campus Södermalm o Vasastan

I höst öppnar Campus Södermalm på Tullgårdsgatan 12 och Campus Vasastan på Karlbergsvägen 77 i centrala Stockholm.

– En av de tyngsta faktorerna i gymnasievalet är vad de nuvarande eleverna säger om sin skola. Att vi har elever som trivs, utvecklas och rekommenderar andra att söka till våra skolor gör att allt fler väljer oss, säger Jens Eriksson, segmentschef AcadeMedias grund- och gymnasieskolor. 

Två gymnasiecampus öppnar i Stockholm

AcadeMedia satsar på två nya gymnasiecampus i Stockholms innerstad som öppnar nu till hösten - Campus Södermalm och Campus Vasastan. Satsningen innebär ett välkommet tillskott av ytterligare 2 000 gymnasieplatser på AcadeMedias gymnasieskolor i Stockholmsregionen. Åtta befintliga skolor flyttar till campusen som gradvis kommer att fyllas med fler elever under de kommande åren. 

Nya skolor i Göteborg och Malmö

AcadeMedia har efter prövning av Skolinspektionen fått tillstånd att starta nya gymnasieskolor för att möta de växande elevtalen. Bland annat startar Designgymnasiet till hösten i Göteborg och i Malmö planerar Sjölins gymnasium för sin femte skola. 

Fler elever vill gå yrkesinriktade program

Några av de gymnasieskolor som ökar mest i popularitet finns inom Drottning Blanka, Klara Teoretiska, ProCivitas samt Praktiska gymnasiet. 

– Det är andra året i rad som vi ser en positiv trend för flera av våra yrkesinriktade program. Sverige kommer ha brist på yrkesutbildade i framtiden, så det är  positivt att fler elever väljer dessa samhällsviktiga utbildningar. De senaste åren har vi gjort stora satsningar på att rusta upp lokaler och verkstäder på flera skolor med yrkesprogram, och fler satsningar är att vänta, säger Jens Eriksson. 

Fakta - om gymnasievalet

Gymnasievalet sköts via respektive kommuns antagningskansli. Datumen varierar beroende på kommun, majoriteten av eleverna gör sina preliminära val till gymnasiet under januari månad. I april kan eleverna se de preliminära meritpoängen för respektive skola och program. Därefter startar en omvalsperiod i de flesta kommuner och eleverna kan justera sina val fram till mitten av maj. I juli får eleverna sina slutliga antagningsbesked. Dessa bygger på elevernas slutbetyg i årskurs nio. 

Fakta - dessa skolor flyttar in i Stockholms nya gymnasiecampus

Du kanske också är intresserad av