×
 

Praktiska Jönköping inviger sina nya lokaler

Den 29 september invigde Praktiska Gymnasiet sina utökade och nyrenoverade skollokaler i Jönköping.
Praktiska Jönköping invigs

– Jag är stolt över våra nyrenoverade skollokaler som anpassats efter våra viktiga yrkesutbildningar. Det känns bra att vi äntligen har plats att ta emot fler elever till skolan, säger Magnus Boström, rektor Praktiska Jönköping.

Praktiska har funnits i fastigheten sedan skolan startade. Satsningen innebär att skolan dubblerat ytan för eleverna, som bland annat fått större yrkesverkstäder, uppfräschade klassrum, en helt ny bygg-gård och en nyrenoverad matsal.

"Så visar vi eleverna att vi satsar på dem"

Intresset för skolans invigning var stort. Under förmiddagen firade yrkeseleverna sin nya skola och efter lunch var det dags att ta emot besökare från bland annat utbildnings och arbetsmarknadsnämnden, kommunens utbildningsförvaltning samt från företag som skolan samverkar med.

Skolan hade också besök av studie- och yrkesvägledare som ville veta mer om skolans yrkesutbildningar och av AcadeMedias vd Marcus Strömberg.

– Yrkesutbildningar är viktigt för Sverige, det råder ju stor brist på arbetskraft inom många yrken. AcadeMedia satsar på att rusta upp våra yrkesgymnasier i hela Sverige, så visar vi eleverna att vi satsar och tror på dem. Det känns fantastiskt att komma hit till Jönköping och se hur fin skolan blivit och hur nöjda både elever och lärare är med sina nya skollokaler, säger Marcus Strömberg, VD AcadeMedia.

Invigningen modererades av skolans fordonslärare Albin Bolin som själv var elev på skolan när den startade 2006. Rektor Magnus Boström och biträdande rektor Åsa Vårbrant delade med sig av skolans historia och den fina utveckling som skett de senaste åren.Skolans idrottslärare Kristian Thalin arbetar även som personlig tränare för elitidrottare. Han föreläste för elever och besökare om hur man ska träna för att hålla sig frisk och stark under hela sitt arbetsliv.

Eleverna på skolans bageriutbildning hade gjort de fina efterrätterna som skolan bjöd gästerna på.

Plats för fler elever

Skolan som idag har idag 170 elever har nu äntligen plats att ta emot fler elever till sina yrkesprogram. Magnus Boström ser ett växande intresse för bland annat fordonsprogrammet och bygg och anläggning.

– Vi är en liten skola med stor gemenskap som allt fler elever upptäcker. Våra samarbeten med det lokala näringslivet är viktiga för skolan och för våra elever som är otroligt attraktiva på arbetsmarknaden. De allra flesta får jobb direkt efter gymnasiet, om de inte väljer att studera vidare, säger rektor Magnus Boström.

Fakta: Om Praktiska Gymnasiet

Praktiska Gymnasiet består av totalt 40 yrkesinriktade gymnasieskolor. Skolorna erbjuder tillsammans 13 olika program, cirka 40 inriktningar och mer än 100 yrkesutgångar där man varvar teori med praktik i form av APL, lärlingsplatser och lärlingsanställningar i nära samarbete med näringslivet. 

Praktiska Jönköping startade 2006 och har programmen bygg- och anläggning, fordon och transport, naturbruk samt restaurang och livsmedel med inriktningen bageri. Skolan har även introduktionsprogrammet för elever som saknar behörighet till gymnasiet.

Läs mer om AcadeMedias satsningar på yrkesutbildningar här: Ökat intresse för yrkesutbildningar när skolor moderniseras