×
 

Mentorsprogrammet gav nya perspektiv på ledarskap

–Man inser att man inte är ensam med sina utmaningar. Andra har gått igenom samma sak. Att få tillfälle att be om hjälp, att bolla tankar och idéer med en kollega som är fullt dedikerad till bara dig, är en otrolig förmån.

Så beskriver Christina Rehn AcadeMedias mentorprogram för ledare som hon gått både som adept och som mentor. 

–En av AcadeMedias styrkor är att man verkligen satsar på ledarskapet. Att få avsätta arbetstid till individuell ledarutveckling, som mentorsprogrammet verkligen är, känns otroligt värdefullt, säger hon. 

Christina Rehn har en gedigen bakgrund inom utbildningssektorn och har de senaste åren haft ett starkt fokus på yrkeshögskola - bland annat inom Hermods och Nackademin. Sedan februari 2023 är hon tillförordnad skolchef på Changemaker Educations som driver Futuregames – världsledande inom spelutbildning och en del av AcadeMedia sedan 2022. 

"Man känner sig verkligen sedd” 

2019 blev hon nominerad och utvald som adept till AcadeMedias mentorsprogram för ledare. Hon matchades ihop med en erfaren utbildningsdirektör inom gymnasiet, Lotta Krus, som idag är chef för AcadeMedias grundskolor. 

–Jag hade tagit fram en utvecklingsplan med punkter som jag ville jobba med i mitt ledarskap. Att få göra det tillsammans med Lotta Krus, som är en erfaren ledare, var väldigt utvecklande för mig. När man lyfter sina utmaningar med någon utanför den egna organisationen får man nya perspektiv som blir väldigt användbara, berättar hon. 

Christina Rehn tycker att AcadeMedia Academy, som driver mentorsprogrammet, har hittat ett välfungerande upplägg. 

–Som ledare känner man sig verkligen sedd, det är en stöttande atmosfär och alla blir snabbt trygga med varandra, säger hon. 

”Jag leder andra som jag själv vill bli bemött” 

Academy ger förslag på hur samarbetet mellan adept och mentor kan se ut men deltagarna har också stor frihet att själva utforma upplägget för programmet. Utöver de parvisa träffarna med mentor och adept anordnas även gemensamma träffar med alla deltagare samt föreläsningar med fokus på ledarskap. 

Christina Rehn har länge varit intresserad av ledarskapsfrågor men aldrig fastnat för någon av alla de ledarskapsteorier och ”mallar” som finns. 

–När jag var ny som chef kändes det rätt utmanande. Plötsligt skulle man lära sig allt om hur man är en bra chef. Men det finns inget facit och när jag insåg det var det faktiskt rätt skönt. Jag leder andra så som jag själv vill bli bemött, med utgångspunkt i mina värderingar, säger hon. 

“Om du får chansen- ta den!” 

Tre år efter att hon examinerats från mentorsprogrammet som adept fick hon erbjudandet om att bli mentor. Hon tackade ja och matchades ihop med Anna Blomqvist som är måltidsansvarig på AcadeMedia. 

–Det var otroligt givande att få ta del av hennes ofta rätt handfasta utmaningar. Som att hantera ökande matpriser och samtidigt säkerställa att barn och elever får näringsrik mat. Det var tillfredsställande att känna att jag kunde göra skillnad för henne, säger Christina Rehn. 

–Man ska inte heller glömma att mentorsprogrammet är en bra arena att nätverka med andra ledare inom AcadeMedia. Jag uppmanar alla som får chansen att verkligen ta den, säger hon. 

Fakta 

Sedan starten 2017 har fler än 150 ledare gått AcadeMedias mentorsprogram för ledare. Deltagarna nomineras av sina chefer och ingår därefter i en urvalsprocess där HR, utbildningsdirektörer och skolchefer är med och beslutar om vilka kandidater som väljs ut. 

Du kanske också är intresserad av