×
 

Maria Montessori-dagen firas i Lund

Elever och lärare på Montessori Mondial i Lund uppmärksammade Maria Montessori-dagen med sång och dans tillsammans med artisten Pidde P.

– Allt för många barn och unga sitter stilla. På vår skola arbetar vi därför med rörelse på schemat sedan flera år tillbaka.  I år bjöd vi in musikartisten Pidde P till vårt årliga firande. Med sitt engagemang lockar han både barn, unga och vuxna att ha mod att släppa loss, våga vara den man är, vara juste mot andra och tro på sig själv, säger Margaretha Eventhén, rektor på Montessori Mondial i Lund.

Skolturné i samarbete med Generation Pep och Riksidrottsförbundet

Den 31 augusti skulle Maria Montessori ha fyllt 152 år. De sex skolorna inom Montessori Mondial uppmärksammar dagen på olika sätt. Fokus är alltid montessoripedagogikens grundområden, varav ett är vikten av rörelse. Artisten Pidde P besökte skolan i Lund i samband med sin skolturné som genomförs i samarbete med Generation Pep och Riksidrottsförbundet. Syftet är att öka rörelse bland barn och unga.

– Jag vill att alla barn ska få samma möjligheter att delta i aktiviteter, de blyga, de coola, oavsett sin bakgrund, och få uppleva samma glädje. Därför besöker jag skolor och sjunger och dansar med barnen och delar med mig av min energi, säger Pidde P om sin skolturné.

Trivselledare för bättre gemenskap

Montessori Monidal Lund har rörelse på schemat sedan 2017, bland annat genom sitt trivselledarprogram. Programmet innebär att skolan skapar möjlighet för fler aktiviteter på rasterna och under skoltid och att de arbetar aktivt för inkludering genom sina trivselledare. Exempel på aktiviteter är gemensam dans varje fredag morgon under ledning av skolans trivselledare.

Det är elever i årskurs 3 - 9 som utbildas till trivselledare och som organiserar gemensamma fysiska aktiviteter under rasterna. Metoden ska öka tryggheten och de fysiska aktiviteterna bland eleverna. Det är bland annat skolans lärare i idrott och hälsa, skolkuratorn samt fritidsrepresentanter som tillsammans ansvarar för programmet och utbildningen av eleverna som utsetts till trivselledare.

Målet med våra trivselledare är att öka trivseln, förebygga konflikter och mobbing samt främja värderingar som inkludering, vänlighet och respekt, säger Margaretha Eventhén.

För mer information om Pidde P och Generation Pep:s skolturné - besök Generation Pep:s webbsida.

Här kan du läsa mer om Montessori Mondial i Lund.