×
 

Marcus Strömberg om Almedalsveckan 

Almedalsveckan, som i år är något mer komprimerad än vanligt, börjar lida mot sitt slut. AcadeMedia har representerats av ett 40-tal medarbetare från olika delar av verksamheten och trots ett något mindre späckat schema än tidigare år har det inte varit brist på samtal om skola och utbildning.
Marcus Strömberg i Almedalen

-Utbildningsfrågor står alltid högt på agendan i Almedalen och det känns bra att vi som stor utbildningsaktör kan delta i de diskussioner som förs. De som varit på plats från oss är rektorer, lärare, skolchefer och flera andra yrkesgrupper som har mycket erfarenhet och stor kunskap om allt ifrån förskola till vuxenutbildning, säger Marcus Strömberg, VD på AcadeMedia.  

Driftsform en het fråga 

Många seminarier och debatter mellan olika partiföreträdare har handlat om skolan - främst om systemfrågor som driftsform och finansieringsmodeller. 

-Det är viktiga frågor att diskutera, det fria skolvalet har funnits i 30 år nu och alla system behöver utvecklas. Det som är synd är att dessa frågor tenderar att överskugga alla andra frågor som är viktiga för svensk skola, säger Marcus Strömberg. 

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet går till val på att stoppa vinster i skolan och att hitta sätt att fasa ut aktiebolag som driftsform. Lärarnas riksförbund kritiserade tidigare i veckan det allt för ensidiga fokuset på vinster i skoldebatten. 

-Jag håller med om att det blir en väldigt snäv skolpolitisk diskussion när man väljer att rikta in sig så hårt på driftsformen. Idag går 400 000 barn och elever i fristående förskolor och skolor och majoriteten drivs av aktiebolag. Det är svårt att se hur svensk skola skulle bli bättre av att försvåra för, eller i värsta fall helt omöjliggöra, möjligheterna för omtyckta skolor att verka, säger Marcus Strömberg. 

-Däremot tycker jag att Liberalerna är inne på ett intressant spår där de istället vill utveckla friskolereformen. Vi har länge efterlyst breda politiska överenskommelser som kan bidra till att stärka båda kvaliteten och valfriheten, säger Marcus Strömberg. 

-Vi håller med om att ingen ska ställa sina barn i skolkö redan på BB och vi tycker att skolvalet ska samordnas i kommuner eller regioner. Vi ser också ett stort behov av ett nytt finansieringssystem, som är transparent, tydligt och långsiktigt. Jag hoppas att vi kan få till en konstruktiv dialog om dessa frågor i svensk politik, om inte före så åtminstone efter valet. 

Även om frågan om vinst och driftsform inom skolan dominerar så har Almedalen också bjudit på andra intressanta samtal. 

-Vi arrangerade själva två välbesökta seminarier, ett om yrkeslärarbristen och ett om skolans demokratiska uppdrag. Det blev intressanta diskussioner om två väldigt angelägna ämnen. Utöver det har det också pratats en hel del om vuxenutbildningens betydelse för Sverige och där har vi bland annat lyft hur viktigt det är att bygga ut yrkeshögskolan, som är en väldigt effektiv utbildningsform, säger Marcus Strömberg. 

Lämnar Visby med en känsla av djup sorg 

Trots alla goda samtal och möten så är det med djup sorg och bestörtning som många nu lämnar Almedalen för den här gången. 

-Att en av de verkliga kämparna för psykisk hälsa inte längre finns med oss känns ofattbart. Att detta illdåd genomförs mitt i Almedalen, som står för öppenhet och demokrati, är svårt att ta in och det kommer att påverka politikerveckan i framtiden. Vårt uppdrag att jobba med demokrati har aldrig varit viktigare och vi sänder våra varmaste tankar till familj och andra närstående, säger Marcus Strömberg.