×
 

Luleåelever har sminkat julkalenderns statister  

Vi går mot jultider och onsdagen den 1 december sänds det första avsnittet av SvT:s julkalender ”En hederlig jul med Knyckertz”. Några som är extra taggade på att följa årets julkalender är eleverna på Praktiska Gymnasiet i Luleå som varit delaktiga i produktionen.

Det första avsnittet av årets julkalender sänds i SvT onsdagen den 1 december

-Vi var med och sminkade statisterna när de spelade in julkalendern här i Luleå. Det var väldigt lärorikt och jag kommer gå upp varje morgon för att se avsnitten, säger Rebecca Karlsson som läser tredje året på skolans hår- och makeupstylistutbildning.

Totalt har fem elever från Praktiska i Luleå varit med som assistenter vid inspelningarna, som gett en bra inblick i hur det är att jobba i en stor produktion. 

-Allt går väldigt snabbt och det finns ett pressat tidsschema att följa. Vi pratade mycket med make up-artisterna som gav oss ett bra stöd, berättar Alice Gladh som går i tvåan. 

Många möjliga karriärval

Att eleverna fick möjligheten att bidra med sina kunskaper är Cecilia Landmarks förtjänst. Hon undervisar stylisteleverna på skolans hantverksprogram och har själv erfarenhet från film- och tv-produktioner. 

-Det är en del av yrket som en del inte tänker på. Många ser framför sig att stylister jobbar i butiker, men yrket är betydligt bredare än så. När jag såg att de sökte stylister kändes det självklart att ta kontakt. Som lärare tycker jag att det är viktigt att eleverna får öva i skarpt läge för att de ska bli så redo det bara går inför att de ska ut i arbetslivet, säger Cecilia Landmark. 

Hon skickar också med en uppmaning. 

-Våra elever är öppna för olika typer av stylistuppdrag, både inom smink och hår, så om det finns fler företag där ute som vill samarbeta med drivna och ambitiösa elever är det bara att höra av sig, säger hon. 

En nyttig erfarenhet  

Både Rebecka Karlsson och Alice Gladh ser julkalendern som en nyttig erfarenhet att ha med sig i bagaget. 

-Jag vill jobba inom film men när jag började på gymnasiet hade jag ingen aning om att jag kunde få delta i såna här projekt redan under skoltiden. Det var väldigt intressant att få se hur det går till, säger Alice. 

Rebecka instämmer. 

-Att få möjligheten att testa på såna här grejer utvecklar oss som människor och vi fick mycket beröm av de ansvariga. Mitt mål i framtiden är att jobba i olika länder och jag kämpade hårt för att komma in på det här programmet. Jag är så glad att jag lyckades, säger hon. 

Du kanske också är intresserad av