×
 

LBS-elevers kortfilm prisas internationellt

Avgångseleverna William Fidler och Johannes Leijon firar att deras kortfilm “Settle” tagit emot flera fina utmärkelser och nomineringar, bland annat av världens största filmfestival Student World Impact Film Festival (SWIFF), av Stockholms filmfestival junior och av European Cinematography Awards.

Kortfilmen Settle, producerad av LBS-eleverna William Fidler och Johannes Leijon, har bland annat fått utmärkelsen “Official selection” på SWIFF - världens största filmfestival för studenter.

Två års hårt arbete

– Det har varit spännande att få åka runt på olika festivaler, speciellt när vi fick se filmen på stora duken uppe i Stockholm. Att den nu uppmärksammas utomlands är förstås väldigt roligt, säger William Fidler, avgångselev på LBS i Lund. 

William Fidler och Johannes Leijon har precis avslutat sin gymnasietid på LBS Kreativa Gymnasiet i Lund där de läst estetiska programmet med inriktning foto och film. Eleverna har arbetat med sin film Settle under två års tid och är nöjda med resultatet. Förutom utnämningen av SWIFF och Stockholm Filmfestival Junior så har deras kortfilm även blivit utsedd till Best student film cinematography in European Cinematography, fått utnämningar av PIXEL Skånes filmfestival, Boden International Film Festival samt nominerats av The North Film Festival. 

Den stora utmaningen var enligt William tidsschemat. Det var svårt att hitta dagar där alla kunde spela in och där vädret var passande. 

– Vi bestämde oss i ettan att göra en kortfilm som vi då inte tänkte skulle ta så lång tid att göra. Filmen utvecklades medan vi spelade in, vilket gjorde att vi kom på nya scener gång på gång för att göra den bättre. Detta gjorde att produktionen tog mycket längre tid än vad vi först trodde.

Filmfestivalen SWIFF får årligen cirka 13 000 bidrag från 120 länder. Att Lunda-elevernas film valts ut och nu finns på SWIFF:s globala webbsida är en ära som också gör att filmen blir tillgänglig för en internationell publik. 

Skolans mål - att lära eleverna berätta

Hans Renhäll är film- och medialärare på LBS i Lund och själv manusförfattare i grunden. Han berättar att målet är att lära eleverna att berätta. Det kan vara i podd, teater, vlogg, film eller dokumentär. 

– De flesta av mina elever brinner för konsten att berätta. William och Johannes har lagt ner otroligt mycket tid på sin film. Jag rekommenderar alla att se filmen, den är väl värd all uppmärksamhet, säger Hans Renhäll.

Arbetet med filmen Settle påbörjade eleverna under sommarlovet mellan årskurs 1 och 2. 

– Jag uppmuntrar alla mina elever att producera filmer under sin fritid. Skolans samtliga kameror är utlånade under skolloven, då skapar många av våra eleverna sina egna filmer som de sedan vidareutvecklar på skolan, säger Hans Renhäll. 

Fler filmer på gång för eleverna 

Nu pustar William och Johannes ut efter ett år av intensiva studier och filmproduktion, filmfestivaler och studentfirande. 

– Vi har under våra tre år på LBS varit i mer eller mindre konstant produktion. Under sommaren kommer vi att släppa vår andra kortfilm: “Arnold”. Det ser vi verkligen fram emot med spänning, säger William Fidler. 

För mer information och kontakt med eleverna, kontakta Hans Renhäll på hans.renhall@lbs.se

Se kortfilmen “Settle”

Det är 1976, det kalla kriget ledde till ett tredje världskrig där arméerna använde kärnvapen i Europa. Det ledde till en apokalyps som fick den skandinaviska befolkningen att fly norrut. Men en pojke hamnade mitt i det, instängd. Filmen utspelar sig tre år senare, pojken är fortfarande aktiv och försöker hitta livet medan tiden rinner ut. Hur ska det gå? 

Se filmen på Youtube: https://youtu.be/KoMLkFnb3Vs 

Se dokumentären - så gjorde eleverna sin första film: https://youtu.be/nDGKJOQggOM 

LBS Kreativa Gymnasiet består av 18 skolor med fokus på kreativa branscher. Skolorna erbjuder högskoleförberedande utbildningar inom bland annat media, grafik, design, e-sport och spelutveckling. LBS Kreativa Gymnasiet finns i Borås, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Jönköping, Kungsbacka, Linköping, Lund, Kristianstad, Kungsbacka, Malmö, Nyköping, Stockholm, Trollhättan, Varberg, Växjö, Örebro.

Du kanske också är intresserad av