×
 

Här får IT-eleverna in en fot i arbetslivet 

Varför gå över ån efter vatten? Den frågan ställde sig Jessica Ericsson när hon klev in i rollen som chef för AcadeMedias IT-support (servicedesk) för ungefär två år sedan. Sedan dess har hon både anställt och anlitat tidigare elever från NTI Gymnasiet för olika uppdrag.
Bild på Jessica och Jonatan

Under våren har avdelningen, som i genomsnitt hanterar drygt 3000 IT-ärenden per månad, även tagit emot sistaårselever från NTI Gymnasiet Södertörn på praktik (APL).  

-Det är kul att kunna bidra till våra elevers utvecklingsresa, det här är ett upplägg som vi kommer att fortsätta med. De elever vi får till oss är fantastiskt duktiga och hungriga på att jobba, säger Jessica Ericsson, chef för servicedesk.

"Win-win” 

Hon samarbetar också med ett konsultbolag som anställer juniora IT-talanger med en färsk gymnasieexamen. 

-Jag kan tipsa dem om bra kandidater att anställa och som jag i nästa steg kan anlita för olika uppdrag. Till exempel i samband med skolstart då vi alltid har mycket att stå i och behöver stärka upp. Jag ser det som ett tydligt win-win-upplägg, säger Jessica Ericsson. 

En del tidigare elever får även anställning på AcadeMedias IT-avdelning. En av dem är Jonatan Genberg som gick på NTI Gymnasiet i Stockholm när han blev erbjuden anställning hos konsultbolaget som Jessica Ericsson samarbetar med.  

Han tackade ja och hans första uppdrag blev för AcadeMedias räkning. 

-Jag och en klasskamrat skulle installera om cirka 200 datorer på Montessori Mondial Kungsholmen, en grundskola som nyligen hade blivit en del av AcadeMedia. Därefter stöttade vi AcadeMedias IT-support i samband med skolstarten, det var många ärenden och ett högt tempo, berättar han. 

Kom tillbaka för arbetsklimatet 

Efter konsultuppdrag hos Skatteverket är han nu anställd på AcadeMedia. Det som fick honom att söka sig tillbaka var framför allt det goda arbetsklimatet på avdelningen, berättar han. 

-Kollegorna är fantastiska och vår chef likaså. Vi samarbetar, hjälper varandra och har väldigt roligt tillsammans. Jag tycker om hur vi hanterar de ärenden som kommer in från medarbetare runtom i landet och man känner att vi jobbar nära verksamheterna, säger han. 

-Den bästa känslan är när vi hittar lösningen på ett problem som till exempel en lärare har brottats med länge. Det är en fin belöning att se hur tacksamma och glada de blir, säger Jonatan Genberg. 

Jessica Ericsson är glad över att kunna erbjuda elever en fot in i arbetslivet. 

-Det är dessutom svårt att rekrytera IT-kompetens idag, alla rycker i samma profiler. Jag är tacksam över att vi lyckats knyta till oss skickliga personer som Jonatan och att de utbildat sig på koncernens skolor är såklart extra roligt, säger hon. 

Du kanske också är intresserad av