Just nu pågår yrkes-SM i Arenastaden i Växjö. Hundratals elever utmanar sig själva och varandra i en mängd olika yrken och i potten ligger bland annat möjligheten att få tävla för Sveriges yrkeslandslag i den kommande internationella tävlingen EuroSkills.

Natalie Karlsson tävlande i yrkes-SM från Praktiska Gymnasiet i Gävle. Hon är klädd i vita målarkläder, framför sig har hon ett gäng färgburkar.
Natalie Karlsson från Praktiska Gymnasiet i Gävle är en av deltagarna. Hon tävlar i måleri, snickeri och tapetsering.

-Det är kul att få utmana sig själv lite och samtidigt se hur de andra deltagarna gör och tänker. Jag ser yrkes-SM som en bra erfarenhet, säger hon.

Både tävling och uppvisning

55 olika yrken är anmälda till årets yrkes-SM - 30 tävlingsyrken och 25 uppvisningsyrken. Det som bedöms i tävlingarna är dels hur skickligt olika moment utförs, dels snabbheten.

Natalie Karlsson är nöjd med den första tävlingsdagen och ser fram emot fortsättningen.

-Det gick helt ok tycker jag, jag hann med mer än jag hade planerat även om jag missade lite på ett moment. Idag ska jag tapetsera, det ska bli roligt, säger hon.

Yrkes-SM handlar inte bara om att tävla, att skapa intresse för yrkesutbildningar är minst lika viktigt. Inför årets event hade 13 000 personer anmält att de skulle besöka Arenastaden i Växjö, bland dem Sveriges skolminister Lina Axelsson Kihlbom.

För Natalie var det självklart att välja en yrkesutbildning på gymnasiet.

-Jag tycker om att jobba praktiskt med händerna och jag har alltid varit intresserad av att rita och måla. Så för mig var det inget svårt val, säger hon.

”Vi behöver fler yrkesutbildade”

Susanne Christenson, utbildningsdirektör för AcadeMedias praktiska gymnasieområde, hoppas att yrkes-SM kan få fler att få upp ögonen för hur viktiga yrkesutbildningar är.

-Många branscher har redan idag svårt att hitta rätt kompetens så för Sverige som land är det jätteviktigt att vi kan lyfta yrkesutbildningarna. Vi behöver många fler yrkesutbildade i framtiden och jag tror att event som yrkes-SM kan bidra till att synliggöra de behov och möjligheter som finns, säger hon. 

-Jag hoppas att många av de elever som går i högstadiet idag kan tänka sig en yrkesutbildning när det är dags att söka till gymnasiet. När man pratar om yrkesutbildningar är det också viktigt att visa på den enorma bredd som finns, antalet inriktningar och möjliga karriärvägar är otroligt många, säger Susanne Christenson.