×
 

Fler platser till höstterminens starter inom yrkeshögskolanMed anledning av den snabbt stigande arbetslösheten har regeringen beslutat om att utöka antalet studieplatser inom yrkeshögskolan. Utbildningarna som tilldelats varierar i längd, men de befintliga utbildningarna är vanligtvis ett till två år och de korta utbildningarna som tilldelats kommer genomföras över 1-20 veckor.

- Vi står inför ett allvarligt läge i Sverige med ökande arbetslöshet. Yrkeshögskolans utbildningar är viktig för att vi ska klara samhällsutmaningarna framöver. Vi är mycket glada att nu kunna erbjuda fler deltagare möjligheten att studera till ett yrke med goda chanser till jobb efter utbildningen, säger Christer Hammar, chef för AcadeMedia vuxenutbildning.

Framtidsbranscher prioriteras

Prioriterade utbildningsområden är framtidsbranscher med stort behov av specialistkompetens och där prognosen för de studerande att få jobb efter examen är bra. Flest beviljade platser finns inom Data/IT, Ekonomi, administration och försäljning, Samhällsbyggnad och byggteknik, Hälso- och sjukvård samt socialt arbete och Teknik och tillverkning.

En av de yrkeshögskolor som nu kan erbjuda nya platser och utbildningar är EC Utbildning som är specialiserade inom data och IT. Tillsammans med arbetslivsrepresentanter har en rad nya utbildningar tagits fram, bland annat en 15-veckorskurs i Grön IT.

- Det ska bli väldigt spännande att se hur utbildningen tas emot. Det är ett helt nytt utbildningskoncept som tagits fram för att yrkesverksamma inom IT ska få kompetens att möta framtida behov av hållbara lösningar, säger Maria Sandin, verksamhetschef på EC Utbildning.

Rekordmånga vill studera

Antalet ansökningar till höstens starter har aldrig varit högre. Totalt har antalet sökande per utbildningsplats ökat till drygt sju sökande per utbildningsplats. 

- Intresset för studier på våra yrkeshögskolor har aldrig varit större. Störst ökning ser vi inom teknikområdena. Särskilt glädjande är att andelen kvinnliga sökande ökar. Vi ser även att ansökningarna till distansutbildningar ökar kraftigt, säger Per Häggman, utbildningsdirektör på Affärshögskolan, Teknikhögskolan samt Vårdyrkeshögskolan.

Fakta

  • Inom AcadeMedia bedrivs yrkeshögskoleutbildningar inom Teknikhögskolan, Affärshögskolan, Vårdyrkeshögskolan, The Game Assembly, Hermods, KompetensUtvecklingsInstitutet (KUI), Sälj & Marknadshögskolan samt EC Utbildning.
  • Myndigheten för Yrkeshögskolan har utökat antalet studieplatser med 5 105 utbildningsplatser på befintliga utbildningar och extra utbildningsstarter, samt 3 658 utbildningsplatser på nya korta utbildningar. AcadeMedias yrkeshögskolor har totalt tilldelats 1 506 utbildningsplatser, 842 på befintliga utbildningar och extra utbildningsstarter, samt 664 på korta utbildningar.