×
 

Final i Gymnasie-SM på Campus Södermalm

I helgen gick finalen i Gymnasie-SM av stapeln på Campus Södermalm i Stockholm. Internationella Hotell- och Restaurangskolan (IHR) stod som värdar för finalen som arrangeras av branschorganisationen Visita.
Gymnasie-SM IHR

Finalen i var utformad som en lunch där finalisterna i kökskategorin komponerade en varmrätt.

16 lag tävlade i finalen

Gymnasie-SM arrangeras av Visita och är Sveriges äldsta och mest prestigefulla tävling där elever i årskurs 3 får chans att visa sina färdigheter i kategorierna servering, kök och hotell/turism. Varje år får elever från hela Sverige skicka in bidrag som bedöms av Visitas jury. Finallagen får därefter göra upp om vinsten i respektive kategorier i en gemensam final. 

Totalt deltog 16 lag i kategorierna kök, servering och hotell/turism. Det var första gången IHR stod som värdar för Gymnasie-SM i sina nya skollokaler på Campus Södermalm.

Peter Thomelius är chef för kompetensförsörjning hos Visita. Han betonar att tävlingen visar upp yrkesskickligheten, höjer statusen bland yrkesutbildningarna och attraherar fler ungdomar att söka sig till jobb inom besöksnäringen.

- De som går hotell- och turism- eller restaurang- och livsmedelsprogrammen är närmast garanterade jobb efter utbildningen. För branschen är de unga tävlande oerhört värdefulla då de synliggör yrkeskompetensen och de fina möjligheterna besöksnäringen erbjuder – en bra väg in på arbetsmarknaden, men också en karriärmöjlighet att bygga vidare på, säger Peter Thomelius i Visitas eget pressmeddelande.

Vinnare från tre gymnasieskolor

Vinnarna av årets Gymnasie-SM kom från tre olika gymnasieskolor:

Kök - Tilda Svensson och Zeke Westerlund från Apelrydsskolan i Båstad.
Servering - Nicole Njie och Henry Chuprunov från Internationella Hotell- och Restaurangskolan i Stockholm
Hotell - Lionel Skulis och Alexander Olsson från Restaurangskolan Vipan i Lund

Det blev guld till Nicole Njie och Henry Chuprunov från Internationella Hotell- och Restaurangskolan i Stockholm i kategorin servering.

Finalen i var utformad som en lunch där finalisterna i kökskategorin fick sätta ihop en varmrätt av en råvarukorg under en given tid. Serveringseleverna serverade därefter lunchen och visade att de kunde tranchera, flambera, dekantera och blanda en cocktail. I hotell/turism-grenen gick finalen ut på att presentera en försäljningspitch av ett evenemang till en fiktiv konferensgrupp på ett så övertygande sätt som möjligt.

Läs en intervju med vinnarna på Besöksliv.se.

För mer information eller kontakt med tävlande elever, kontakta Petronella Odhner, rektor på IHR på mailadress petronella.odhner@restaurangskolan.se. 

Fakta: om Visita

Visita är en bransch- och arbetsgivarorganisation för företag inom besöksnäringen. Visita delar även ut stipendier till elever inom hotell- och restaurangprogrammen samt arrangerar gymnasie-SM i yrkeskategorier kopplade till besöksbranschen. 

Fakta: om Campus Södermalm

Campus Södermalm är ett gymnasiecampus på Tullgårdsgatan i Stockholm för fyra olika skolor - Klara Teoretiska Gymnasium Södra, LBS Kreativa Gymnasiet Södra, ProCivitas Stockholm och Internationella Hotell och Restaurangskolan (IHR). Det går totalt cirka 2200 elever på campuset.

Du kanske också är intresserad av