×
 

Ett bra ledarskap är ett vinnande koncept för ett bra team

Hallå där Kajsa Bergh och Tommy Ståhl på Hermods YH Örebro! Ni utgör halva gruppen som vann ”Årets team” inom AcadeMedia - stort grattis till utmärkelsen! Vad arbetar ni med i ert team?

Årets team arbetar på Hermods YH i Örebro.

– Vi arbetar som utbildningsledare och utbildare för bland annat våra yrkesutbildningar till kyl- och värmetekniker, VVS-ingenjör och automations- och robotingenjör med industri 4.0. Vi utbildar där behoven verkligen finns. Deltagarna har ingen garanti att få jobb, men de har väldigt goda chanser och de allra flesta får jobb direkt, ibland till och med innan de är klara med utbildningen, säger Kajsa Bergh.   

Finns det en typisk studerande som går hos er? 

-Nej, det ser väldigt olika ut. Under pandemin märkte vi till exempel att många som arbetat inom vården upplevde att de var utarbetade och ville sadla om, säger Kajsa Bergh. 

- Det är verkligen ett stort spann av människor, från ungdomar som kommer direkt från gymnasiet till de som är i 60-årsåldern. En del vill byta spår helt och andra vill utvecklas eller göra karriär inom samma bransch som de arbetar inom. Då är yrkesutbildningen en bra väg att gå eftersom våra utbildningar bara är 2 år och ganska enkla att komma in på, säger Tommy Ståhl.  

Vad utmärker ert team? 

- Vi har en kultur där man får vara sig själv och där man utvecklas till att bli sitt bästa jag. Vi är trygga med varandra och känner aldrig att man ställer dumma frågor. Jag kan alltid komma till jobbet precis som jag är, oavsett om man är på toppenhumör eller har en dålig dag, allt är lika okej. Vi stöttar varandra när det behövs, säger Tommy Ståhl.   

- Vi ställer upp för varandra och har högt i tak. Jämställdhetsaspekten har varit viktigt för oss. Hermods är ganska kvinnodominerat, men i vårt team har vi varit hälften tjejer och hälften killar i olika åldrar och med olika bakgrund, säger Kajsa Bergh.  

Varför tror du det varit viktigt? 

- Det skapar en bra dynamik och underlättar när vi möter de studerande, säger Kajsa Bergh.  

Hur har ni gjort för att bygga och utveckla er kultur? 

-Vi har en väldigt duktig chef, Marie Ström, som alltid haft tydliga mål för vår verksamhet. Hon har varit en viktig del i att skapa den här kulturen. Hon tycker det är viktigt att vi arbetar på samma sätt, så att man till exempel kan hjälpas åt om någon är sjuk och att vi får det stöd vi behöver. I gruppen ser hon till att alla involveras och att våra idéer blir lyssnade på. Vi hjälps åt och gör det mesta tillsammans, även om jag inte har spetskompetensen inom ett område kan jag bidra med andra perspektiv och det utvecklar vår verksamhet. Vi vill inte jobba i små öar, säger Kajsa Bergh.  

Finns det något som ni är extra stolta över som teamet har gjort? 

-Jag är stolt över att vi skapat Hermods Hybrid. Efter pandemin insåg vi att vi behöver dra nytta av det som vi lärt oss och hänga med i utvecklingen. Det innebär att man som studerande kan tillgodogöra sig de teoretiska delarna av utbildningen antingen på plats eller på distans, säger Tommy Ståhl.  

- Våra studerande var väldigt nöjda med distansupplägget under pandemin, eftersom det innebar att man kunde vara mer flexibel, kanske ta en promenad samtidigt som man lyssnar eller stoppa en föreläsning och upprepa vissa delar för att lära sig, säger Kajsa Bergh.  

Hur känns det att ha fått priset och hur har ni firat? 

-Vi har firat med tårta, många skratt och diplom. Man lägger ju ner mycket av sig själv i sitt jobb, så att få den här bekräftelsen känns fint. Det gläder en på riktigt, säger Tommy Ståhl.  

- Det känns stort och häftigt att vi fick priset, eftersom det finns så många medarbetare inom AcadeMedia, säger Kajsa Bergh.  

Movieringen till priset så ut så här:

Teamet jobbar hela tiden med ständiga förbättringar för att underlätta för alla deltagare, konsulter och även för att minska sårbarheten. De har ett fantastiskt samarbete där de utformar processer och löser utmaningar tillsammans i medarbetargruppen. Det skapar en unik grund av tillit, engagemang och glädje i uppdragets alla delar. Ingenting upplevs svårt eller jobbigt, ingen lämnas ensam i sitt uppdrag och prestigen gällande vem som gör vilken arbetsuppgift har lämnats utanför verksamhetens väggar. Finns det ett jobb som behöver göras eller ett mål som ska uppnås så är det allas angelägenhet. Teamet har en gemensam syn på på samarbete och stöttar andra team i Sverige. 

Du kanske också är intresserad av