×
 

En missriktad manifestation – AcadeMedia tystar ingen

I morgon arrangerar Lärarnas Riksförbunds Stockholmsavdelning vad de kallar en tyst manifestation utanför Sjölins Gymnasium på Södermalm i Stockholm, till stöd för två lärare. De två lärarna hävdar att AcadeMedia tystar dem eftersom de offentligt kritiserat vinster i välfärden. Inget kunde vara mer fel. Men det är en bild som satt sig. Hårt.
Porträttbild av Paula Hammerskog

AcadeMedia tystar inga lärare. Vi har tvärtom med intresse följt, och ibland även besvarat, deras debattartiklar. Vi var också föregångare i att införa meddelarfrihet och visselblåsarpolicy, lagstiftningen kom ifatt våra interna regler 2017 (vi införde dem 2013).

De två lärarna är omplacerade av helt andra skäl än de själva anger. De har under lång tid orsakat en oacceptabel arbetsmiljö på skolan. Deras agerande har skapat motsättningar bland medarbetare och en ohållbar situation för skolledningen. Bland annat har de använt sin arbetstid till att utföra politiskt arbete och sina jobbmail för att sprida politiska budskap till kollegor, något många medarbetare reagerat starkt på och bett att få slippa, vilket inte respekterats. Några medarbetare har, när de tagit diskussionen direkt med de omplacerade lärarna, tyckt att de omplacerade kollegorna uppträtt hotfullt. Även skolledningen har uppfattat de omplacerade lärarnas beteende som hotfullt.

Vi har, efter att ha gjort noggranna interna och externa genomgångar, konstaterat att det inte är möjligt att ha kvar de två lärarna på skolan. I en sådan situation är vi som arbetsgivare skyldiga att agera. Vi har, efter diskussioner med facket, valt att ge dem en andra chans på andra skolor och vi hoppas att det är en lösning som ska fungera. Förhandlingarna är avslutade, beslutet är genomfört.

AcadeMedia har alltså självklart inga synpunkter på om lärare skriver debattartiklar och politiskt agerar för det de tror på. Jag tycker personligen att det är bra att människor engagerar sig i frågor de tycker är viktiga, jag gillar också debatt.

För den som vill läsa artiklar de publicerat eller uttalat sig i på olika håll, kommer här några länkar att botanisera bland.

Paula Hammerskog
Kommunikationsdirektör AcadeMedia

#Sjölins Södermalm