×
 

Elever om skolvalet: ”Man blir förberedd inför riktiga valet” 

På söndag är det riksdagsval i Sverige och i samband med det väljer många skolor att arrangera egna skolval. Skolvalen genomförs på samma sätt som riksdagsvalet och ger eleverna möjligheten att träna på demokrati i praktiken.

I år deltar fler än 100 av AcadeMedias grund- och gymnasieskolor i skolvalet. Vi ställde frågor till ett par elever som ska rösta i skolvalet på sina respektive skolor.

1. Varför är det bra att skolor arrangerar skolval?

2. Hur gör du för att få information om vad partierna tycker i olika frågor? 

Moa Hautau, elev på Drottning Blankas gymnasieskola Gårda Göteborg 

1. Jag tycker att det är en bra erfarenhet att ha inför att man ska rösta för första gången i det riktiga valet. Det ger möjlighet att diskutera aktuell politik i klassrummet och hjälper en att börja reflektera och skapa en egen uppfattning om politik och var man står politiskt. Man får också se hur den politiska processen ser ut och hur det fungerar. 

2. Jag gillar att titta på olika partidebatter och att läsa på om varje parti och deras huvudfrågor. Det hjälper mig att skapa en bättre uppfattning om vad partierna står för och vad de vill göra för att förbättra vårt samhälle. Även hur de planerar att genomföra sina planer för att förbättra vårt samhälle. 

Loresa Mustafa, elev i årskurs 9 på Vittra Halmstad 

1. Man får en översikt över av hur dagens tonåringar kanske röstar om ett par år. Man blir också mer förberedd inför det riktiga valet. 

2. Jag frågar min SO-lärare och besöker valstugorna. Jag söker också information på internet och pratar med mina föräldrar. 

Daniel Tomasson, Praktiska gymnasiet Södertälje 

1. Det är viktigt att ha skolval eftersom många inte vet hur det går till att rösta. Det ökar också intresset för att söka upp information om partierna och bilda sig en egen uppfattning. 

2. Jag söker information om partiernas webbsidor och tittar på debatter, till exempel på Aftonbladet och SvT. 

Simon Olsson Marklund, Praktiska gymnasiet Karlstad

1. Jag tycker det är viktigt för att det förbereder många inför det riktiga valet. Till exempel hur det går till, vad man ska rösta på och man får lyfta sina tankar. Det är även viktigt för att det visar oss hur vi kan påverka och vad det innebär att rösta samt man får även en inblick i vad det är man faktiskt röstar på.

2. Jag har ställt frågor till de som är insatta, till exempel när vi hade ungdomspartierna här på skolan som ställde ut och debatterade.  

Melinda Jakobsson, Innovitaskolan Rudan

1. Skolvalet är viktigt för att eleverna får prova på hur det faktiskt är, och tänka till kring hur samhället ser ut, så att de inte blir en chock när man ska rösta på riktigt.

2. Jag gjorde en valkompass på DN, Aftonbladet och SvD och då får man reda på vilka frågor som gäller i årets val och lite om vad de olika partierna tycker om dem. Sen söker jag upp på nätet vad varje parti tycker om olika frågor.

Du kanske också är intresserad av