×
 

Digital skolmat för gymnasieelever i UppsalaPå NTI Gymnasiet i Uppsala har satsningen på skolmat för alla mottagits positivt.

—Många har hört av sig och efterfrågat en lösning för skolmaten sedan vi gick över till fjärr- och distansundervisning. Det betyder mycket för våra elever och deras föräldrar att vi har tagit tag i problemet och hittat ett upplägg som gör det möjligt för dem att få skolmat trots att skolan är stängd, säger Henrik Jonsson som är rektor för NTI Gymnasiet i Uppsala. 

Det finns ingen lag som kräver att gymnasieskolorna ska servera gratis skolmat. Istället är det upp till varje kommun och huvudman att bestämma hur man vill göra. I Uppsala uppger kommunen att särskilt utsatta elever ska få mat. 

Den matlösning som AcadeMedia valt för sina tre gymnasieskolor i Uppsala - NTI Gymnasiet, Hagströmska och Praktiska Gymnasiet - är en digital tjänst där eleverna själva väljer och bokar sina maträtter. De färdiga rätterna delas ut två gånger i veckan. Elever som har längre resväg har möjlighet att boka och hämta upp veckans fem rätter en av dagarna. 

—Vi vet att det kan vara svårt för en del elever att hinna hämta sina luncher, särskilt om man har längre resväg till skolan. Därför har vi gjort det möjligt för anhöriga att hämta maten som eleverna beställt, säger Rickard Lundberg, måltidsansvarig på AcadeMedia. 

Trots att tjänsten är ny så hämtar redan hundratals elever i Uppsala lunchrätter som levereras av Campus Eatery. Populäraste rätten är ungsstekt kyckling med dragonmajonäs och rostad potatis. På andra plats kommer, kanske inte oväntat, spagetti med köttfärssås. 

Inom AcadeMedia erbjuder man nu den digitala mattjänsten på en majoritet av skolkoncernens cirka 150 gymnasieskolor. Förhoppningen är att plattformen för bokning av skolmat, som utvecklats i rekordfart, ska kunna fortsätta att användas den dag skolorna öppnar igen. 

—Allt har fungerat jättebra, trots att detta är en helt ny lösning för oss och för våra matleverantörer. Som rektor på en skola som genomsyras av innovation är det extra roligt att vi får prova en ny teknik där eleverna loggar in och väljer vilka maträtter de vill hämta ut för veckan, säger Henrik Jonsson. För mer information, kontakta måltidsansvarig Rickard Lundberg eller Henrik Jonsson, rektor NTI Gymnasiet Uppsala.

Rickard Lundberg
Måltidsansvarig AcadeMedia
072-706 17 94
rickard.lunddberg@academedia.se

Henrik Jonsson
rektor NTI Gymnasiet Uppsala
070 5361224
henrik.jonsson@ntig.se