×
 

Åsa Blom, ny utbildningsdirektör för Pysslingen SkolorFörst ämneslärare i grundskolan, sedan rektor, affärsområdeschef och förbundschef. Rollerna inom skola och utbildning har varit flera för Åsa Blom. Men karriären inom utbildningsvärlden har inte varit helt spikrak. Efter fem år i klassrummet skolade hon om sig till civilekonom för att sedan börja arbeta i Stockholms finansbransch.

– Det var tvära kast. Det nya arbetet var roligt, men gjorde mig också medveten om hur viktigt och meningsfullt det är för mig att få jobba med människor. I skolan är det alltid väldigt tydligt att du gör skillnad på riktigt. Sett ur ett större perspektiv är skola och utbildning avgörande för hela Sveriges utveckling och framtid, säger Åsa Blom.

När hon, efter drygt ett år i finansbranschen, fick erbjudande om att komma tillbaka till skolans värld i en roll som rektor på en fristående gymnasieskola i Sundbyberg tackade hon därför ja. Efter några år blev hon affärsområdeschef – en roll som hon hade fram till 2016 då hon blev kontaktad av Västerbergslagens utbildningsförbund (VBU) med frågan om hon kunde tänka sig att bli deras förbundschef.

– Under mitt arbetsliv har jag följt AcadeMedia och Pysslingen på avstånd. Jag tycker att det är fascinerande hur man i en stor organisation lyckas jobba systematiskt och leverera resultat långt över genomsnittet. Det är ett bra betyg, konstaterar Åsa Blom.

Systematiken är något som ligger henne varmt om hjärtat.

– Jag har själv varit både lärare och rektor och vet hur komplext det arbetet är. Därför vet jag också att systematiken – när man får alla processer tydliga – är avgörande för att lyckas.

I rollen som utbildningsdirektör för Pysslingen Skolor ser Åsa Blom fram emot att lära känna alla rektorer och möta medarbetarna, men också att få se allt positivt arbete som ligger bakom skolornas resultat.

– Jag kommer framför allt att fokusera på att bygga vidare på det positiva. Vad är det som fungerar och hur kan vi göra saker ännu bättre? Jag kommer också att ha fokus på trygghet och trivsel, både för medarbetare, barn och elever. Det är viktigt att alla har en bra miljö att gå till och att man hela tiden lär sig något, säger hon.