×
 

AI och utveckling - ny profil på LBS Kreativa Gymnasiet

Nu har Skolverket beslutat att artificiell intelligens (AI) blir ett nytt ämne på gymnasiet och komvux redan hösten 2024 – i stället för hösten 2025 som tidigare meddelats. Det innebär att skolor i Sverige kan erbjuda specifika kurser i AI inom ramen för befintliga program och som individuellt val.
Elever vid en dator

LBS Kreativa Gymnasiet är redo för den kommande förändringen och har redan utvecklat utbildningen AI och utveckling som blir en ny profil på teknikprogrammets inriktning information och medieteknik.

– Utvecklingen inom AI sker oerhört snabbt och det är viktigt att vi som utbildar för framtiden ligger steget före. Vi väver in AI i undervisningen redan idag, men vi välkomnar beskedet att skolor får erbjuda det som ett mer renodlat ämne redan till hösten, säger Petter Gjöres, skolchef för LBS Kreativa gymnasiet. 

Rusta eleverna med rätt kompetenser

Efterfrågan på kunskaper inom AI kommer att vara stor i framtiden i takt med att allt fler företag och organisationer utvecklar nya arbetsmetoder. Den som läser på LBS teknikprogram kommer bland annat att få lära sig att bearbeta text, bild och programmering med hjälp av AI samt hur AI kan användas för att utveckla appar och spel.

– Framtidens app-utvecklare, UX-designers och civilingenjörer kommer att ha en större verktygslåda än idag och vi måste rusta våra elever med rätt kompetenser som är relevanta för framtidens arbetsmarknad. Den här utbildningen är väl genomarbetad och vi är redo att dra igång till hösten, säger Petter Gjöres.

För att ytterligare stärka kompetensen inom AI har LBS utbildat processledare och skolledare i samarbete med Luleå tekniska universitet, under ledning av professor Peter Parnes.

– LBS visar att de förstår värdet av hur AI kan hjälpa både eleverna i deras lärande och lärarna i deras pedagogiska arbete. En effektiv AI-utbildning bör balansera teknisk kunskap med elevernas förmåga att analysera AI:s effekter i samhället. Framtidens utbildning inom AI bör vara inkluderande, etiskt ansvarsfull och ständigt uppdaterad för att spegla den snabba utvecklingen inom fältet, säger Peter Parnes.

Läs mer

Här kan du läsa mer om LBS nya profil AI och utveckling

Du kanske också är intresserad av