×
 

45 000 elever har nominerat till Lärargalan 2022      

Årets Lärargala går av stapeln måndag den 10 oktober på Konserthuset i Stockholm. Galan, som även sänds i Sjuan och på TV4Play, ger elever i hela Sverige möjlighet att hylla sina lärare. I år är flera av AcadeMedias lärare nominerade av sina elever.
Lärargalan 2021

Lärargalan vill lyfta fram det fantastiska jobb som landets lärare gör dagligen. Genom att hylla de lärare som Sveriges elever själva nominerar så skapar Lärargalan förebilder och delar goda exempel på framgångsrika och uppskattade lärare.

Lärargalan hålls årligen varje höst. Under våren får landets elever nominera en lärare som gör en stor skillnad. I år har inte mindre än 45 000 elever valt att nominera en av sina lärare. Nomineringarna från eleverna visar vilken stor roll en lärare spelar för elevernas personliga och akademiska utveckling. 

– Genom Lärargalan får elever i Sveriges skolor chansen att visa hur mycket deras lärare betyder för dem. Det finns en enorm kraft i Sveriges lärarkår och jag blir genuint glad att så många elever tagit chansen att hylla sina lärare genom alla fina nomineringar. Det visar det viktiga arbete som görs varje dag av landets lärare, säger Marcus Strömberg, VD AcadeMedia.

Flera av AcadeMedias gymnasielärare är vinnare i sina län

Två av lärarna inom AcadeMedia gymnasieskolor som nominerats till årets lärare i sina respektive län Västerbotten och Norrbotten är Tony Nordström från Klara Teoretiska Gymnasiet i Sundsvall och Jörgen Andersson, lärare i matematik på NTI Gymnasiet i Umeå.

– Det bästa med att vara lärare är att få följa elevernas utveckling över tid. Givetvis kopplat till de kurser vi ger, men ännu mer när man får uppleva deras personliga utveckling. Många elever i gymnasiet upplever matematik som det tråkigaste som finns, och då tycker inte jag att man ska ha tråkigt när man håller på med det, säger Jörgen Andersson.

Philip Malmkvist från Klara Teoretiska Gymnasiet i Linköping är utsedd till Östergötlands bästa lärare. Nomineringen från Philips elever lyder:

"Philip är en riktig inspiration. Han visar att man kan göra vad man vill med sitt liv. Ingen dröm är för stor utan allt går att nå bara man kömpar för det. Varje lektion så inspirerar Philip mig och de i min klass att bli bättre."

Hör intervjun med Philip inför kvällens Lärargala i P4 Östergötland.

Med länspriset kvalificerar sig Philip, Tony och Jörgen tillsammans med övriga läns-vinnare till finalen av Årets lärare.

Lärargalans TV-program och final visas den 10 oktober

Lärargalans program leds av Mark Levengood i Sjuans tv-kanal den 10 oktober kl 20.00. Då utnämns Årets gymnasielärare, Årets högstadielärare, Årets mellanstadielärare och Årets ledstjärna 2022. Till sin hjälp har de Tusse, Keyyo och fotbollslandslagets Janne Andersson samt elever från Sveriges skolor.

Läs alla motiveringar och nomineringar kommer att publiceras på hemsidan för Lärargalan.