×
 

30 år av valfrihet i skolan: ”En frihetsreform för Sveriges familjer”    

I år är det 30 år sedan friskolereformen blev verklighet i Sverige. Reformen gav landets familjer makten att själva välja vilken skola deras barn ska gå i - något som idag ses som självklart och har stort folkligt stöd.
Bild på AcadeMedias VD Marcus Strömberg

- Det fria skolvalet har varit en viktig frihetsreform för väldigt många människor. Jag är stolt över den väg vi valt i Sverige, där alla familjer kan välja skola oberoende av var de bor och hur tjock plånboken är. De fristående skolorna har utöver valfrihet även bidragit med viktig utvecklingskraft till hela den svenska utbildningssektorn, säger Marcus Strömberg, VD på AcadeMedia.  

400 000 elever i fristående skolor 

Det kan tyckas självklart att alla ska ha rätt och möjlighet att själva välja skola, men faktum är att denna möjlighet var ytterst begränsad även en bra bit in på 90-talet.  Utbudet av olika skolor var länge förhållandevis litet, särskilt utanför storstäderna.  

Idag går närmare 400 000 barn och elever i fristående förskolor och skolor. Och antalet ökar för varje år.   

- Hela tanken med det fria skolvalet var att öppna upp för alternativ, skapa fler valmöjligheter och en större variation av olika skolor. Ur den aspekten har friskolereformen varit en succé. Idag har vi en stor mångfald av olika skolor, pedagogiska inriktningar och drivna huvudmän, säger Marcus Strömberg.  

- Det är tydligt att valfriheten är viktig för människor och det är främst de större skolföretagen som har drivit den utvecklingen. Det finns fantastiskt bra stiftelseägda skolor och skolor som drivs av föräldrakooperativ, men när det kommer till att sprida bra skolor så att fler ges möjlighet att gå på dem är det de större skolföretagen som haft starkast drivkraft och de bästa ekonomiska förutsättningarna, säger han.  

"Eldsjälar med ett enormt driv” 

AcadeMedia bildades ett par år efter att friskolereformen infördes flera av koncernens verksamheter har funnits längre än så. Pysslingen var först i Sverige med fristående förskolor 1985 och 1993 öppnade Vittra sin första grundskola. Ytterligare tre år senare välkomnade IT-Gymnasiet (idag NTI Gymnasiet) sina allra första elever.   

- Det är en otrolig resa att blicka tillbaka på. AcadeMedia har byggts upp av eldsjälar med ett enormt driv att skapa bra utbildningar. Jag skulle inte tro att det finns någon annan utbildningsaktör i Sverige som har lika mycket samlad erfarenhet som vi, säger Marcus Strömberg.  

- Jag brukar säga att det bästa ligger framför oss och inom AcadeMedia finns det fortfarande en väldigt stark vilja att fortsätta utvecklas. Vi slår oss aldrig till ro, vi vill skapa fler och ännu bättre utbildningar, både i Sverige och utomlands, säger han.  

Du kanske också är intresserad av