×
 

Yrkesgymnasier förbereder för höstens skolval 

Skolor med yrkesutbildningar brukar vara underrepresenterade när det arrangeras skolval i Sverige. Det vill Praktiska Gymnasiet ändra på inför höstens val. Flera yrkesgymnasier kommer att arrangera skolval i höst för att ge eleverna chansen att göra sina röster hörda.
Bild på lärare och elev

Två skolor med yrkesprogram som har anmält sig till Skolval 2022 är Praktiska Gymnasiet i Södertälje och Nacka. 

-För oss är det en självklarhet. Det handlar om att förbereda eleverna för det riktiga valet och det vuxenliv som stundar. Genom att arrangera ett skolval bidrar vi till att fostra eleverna i de demokratiska processerna, säger Oskar Andersson, lärare i samhällskunskap på Praktiska Gymnasiet i Nacka. 

Snart 100 anmälda skolor 

Hittills har cirka 90 av AcadeMedias grund- och gymnasieskolor anmält sig till Skolval 2022 som samordnas av Myndigheten för ungdoms -och civilsamhällesfrågor (MUCF). På Praktiska Gymnasiet i Nacka kommer man att involvera skolans elevråd i förberedelserna. 

-Vi planerar bland annat att bjuda in ungdomsförbunden för riksdagspartierna till en debatt på skolan. Vi kommer också att koppla skolvalet till undervisningen i flera olika ämnen, inte bara samhällskunskap. Vi ser det som ett gemensamt projekt på skolan, mellan de gymnasiegemensamma ämnena och yrkesämnena, säger Oskar Andersson 

Stort engagemang bland elever 

På Praktiska Gymnasiet i Södertälje pågår också förberedelser inför Skolval 2022. Raghid Sulaiman, lärare samhällskunskap, naturkunskap och historia, berättar att det är första gången som skolan deltar. 

-Många elever har ett stort engagemang och starka åsikter om politik men vet kanske inte alla gånger var de ska göra av dessa åsikter. Därför tycker vi att skolvalet är viktigt eftersom det skapar ett sammanhang där de på ett väldigt konkret sätt kan göra sina röster hörda, säger han. 

Raghid Sulaiman menar att arbete med källkritik blir en viktig del kopplat till skolvalet. 

-Kriget i Ukraina påverkar givetvis eleverna och många har själva liknande erfarenheter. Vi märker att våra elever ibland kommer i kontakt med information som inte stämmer, därför är det viktigt att vi pratar om de här frågorna tillsammans med dem, säger han. 

Skolan kommer att sätta samman en valkommitté med elever som ska vara med och planera genomförandet. 

-Vi kommer bland annat att ordna workshops, bjuda in politiska partier till skolan och kontakta kommunala skolor i vår närhet för att se om vi kan samverka på något sätt. Vi tror att intresset för att rösta i skolvalet kommer att vara stort hos oss, säger Raghid Sulaiman. 

Vill du veta mer om skolvalet? Besök https://medarbetare.academedia.se/nyheter/skolval-2022/

Du kanske också är intresserad av