×
 

Nu startar yrkesutbildningsveckan

Denna vecka startar yrkesutbildningsveckan, ett initiativ av WorldSkills Sweden. Satsningen vill bland annat lyfta fram alla de möjligheter som ges genom en yrkesutbildning.

– Att välja en yrkesutbildning är ett smart val för unga som vill dra nytta av sin talang, komma ut i vuxenlivet och snabbt få ett jobb efter sin utbildning, säger Susanne Christenson.

Denna vecka startar yrkesutbildningsveckan, ett initiativ av WorldSkills Sweden. Satsningen vill bland annat lyfta fram alla de möjligheter som ges genom en yrkesutbildning.

– Vi vet hur viktiga yrkesutbildningar är för Sverige och vi tycker därför att initiativet är bra och viktigt. Vi behöver tillsammans sprida kunskap, så att fler unga överväger att välja en yrkesutbildning. Vi behöver även fler yrkesutbildade lärare, därför hoppas jag att fler upptäcker hur givande det är att arbeta som lärare på en yrkesskola, säger Susanne Christenson, utbildningsdirektör för AcadeMedias praktiska gymnasieskolor.

WorldSkills Sweden är ett samarbete mellan Svenskt Näringsliv, LO och staten (genom Skolverket, Utbildningsdepartementet och Myndigheten för yrkeshögskolan). Utöver dessa parter medverkar även branschorganisationer, yrkesnämnder, skolor och företag.

Mer än hundra gymnasieskolor med yrkesinriktade program

Praktiska Gymnasiet, Drottning Blanka och NTI Gymnasiet är några av gymnasieskolorna som satsar på yrkesinriktade gymnasieprogram inom AcadeMedia. På dessa skolor kan eleverna välja utbildningar som gör dem till nätverkstekniker, undersköterska, elektriker, frisör, fordonsmekaniker, målare, snickare eller VVS-montör. När eleverna tar studenten är de redo för en arbetsmarknad där de är efterlängtade. 

– Inom AcadeMedia har vi mer än 100 gymnasieskolor med yrkesinriktade program och vi har även många utbildningar inom ramen för yrkeshögskolor. Våra yrkeslärare gör en viktig insats och vi är otroligt stolta över dessa skolor, säger Susanne Christianson. 

Satsning på moderna skollokaler

Susanne Christenson betonar även vikten av att utveckla yrkesprogrammen och att skapa bättre samverkan med näringsliv och branschorganisationer. De senaste åren har AcadeMedia satsat på nya skollokaler och på att renovera befintliga yrkesgymnasier inom bland annat Praktiska Gymnasiet.

– De senaste åren har vi rustat upp många av våra skolor och moderniserat deras verkstäder. Eleverna ska möts av moderna och ändamålsenliga undervisningslokaler, både för att skapa förutsättningar för bra undervisning och för att visa att vi verkligen satsar på eleverna och deras yrkesutbildningar., berättar Susanne Christenson. 

Utöver branschorganisationer, myndigheter och intressenter så riktar sig veckan till de som arbetar i grundskolan, på yrkesutbildningar eller som på annat sätt jobbar med yrkesutbildningsfrågor

Ta del av alla initiativ under yrkesutbildningsveckan via: https://www.worldskills.se/yrkesutbildningsveckan/

AcadeMedias sajt Satsapåyrkesutbildning.nu visar några av de initiativ som görs inom yrkesutbildning.

AcadeMedias gymnasieskolor med yrkesinriktade program

Drottning Blankas Gymnasieskola grundades 1996 och består av 27 gymnasieskolor på 24 orter. Samtliga skolor har en kombination av teoretiska och yrkesinriktade utbildningar, bland annat inom hantverk frisör, handel och försäljning, hotell och restaurang samt vård och omsorg.

NTI Gymnasiet har totalt 29 skolor runt om i Sverige. Skolorna har som ambition att vara Sveriges ledande gymnasium inom tech, science och IT.

Praktiska Gymnasiet består av totalt 36 yrkesinriktade gymnasieskolor som tillsammans erbjuder 13 olika program med 40 inriktningar och mer än 100 yrkesutgångar där man varvar teori med praktik i form av APL, lärlingsplatser och lärlingsanställningar i nära samarbete med näringslivet. 

Andra skolor inom AcadeMedia med yrkesinriktade program är Cybergymnasiet, Designgymnasiet, Didaktus, Hagströmska gymnasiet samt Internationella Hotell och Restaurangskolan yrkesinriktade gymnasieprogram.