×
 

Medaljregn över NTI Gymnasiets elever i Yrkes-SM

Elever från 55 olika yrkesutbildningar deltog i årets upplaga av Yrkes-SM i Växjö den 10-12 maj. Inte mindre än fem elever från NTI Gymnasiets skolor reste hem med medaljer från tävingskagegorierna IT/nätverk - systemadministration och webbutveckling.

– Jag är trött men mycket nöjd med tävlingen. Det har varit kul att träffa så många människor och att få se vad jag själv klarade av att prestera under tidspress, säger Muhammed Ar från NTI Gymnasiet i Helsingborg som fick guldmedalj i webbutveckling. 

NTI Gymnasiets skolor i Helsingborg, Lund, Västerås, Stockholm och Uppsala representerades av sex elever som tävlade i kategorierna IT/nätverk - systemadministration och webbutveckling. Totalt tävlade fler än 170 elever inom 55 olika yrkeskategorier. Parallellt med tävlingen fick tusentals unga tips om olika yrkesutbildningar inför sitt gymnasieval. Årets tävling som hölls i Arenastaden i Växjö slog publikrekord med över 22 000 besökare. 

Konfigurering i komplex IT-miljö under tidspress

Deltagarna arbetade med olika uppdrag under de tre tävlingsdagarna. Eleverna som tävlande inom systemadministration fick bland annat i uppdrag att installera och konfigurera nätverksanslutningar av enheter för hemma- och företagsbruk. De fick även konfigurera en komplex IT-miljö med servrar, arbetsstationer, switchar och routrar samt passande operativsystem och mjukvaror. De tävlande inom webbutveckling fick använda sina kunskaper inom både back-end och front-end och utifrån givna instruktioner konstruera lösningar för olika målgruppers behov och önskemål. 

Fem medaljer till NTI Gymnasiets elever

NTI Gymnasiets elever som tävlande i IT/nätverk kammade hem följande placeringar:

  • Silvermedalj till Linus Sköld, NTI Gymnasiet Stockholm
  • Bronsmedalj till Axel Lundkvist, NTI Gymnasiet Lund
  • Hedrande fjärdeplats: Tobias Dahl, NTI Gymnasiet Uppsala

Skolornas elever som tävlade i webbutveckling fick följande placeringar:

  • Guldmedaljen till Muhammed Ar, NTI Gymnasiet Helsingborg
  • Silver till Emil Poppler, NTI Gymnasiet Stockholm
  • Brons till Viktor Walser, NTI Gymnasiet Västerås

– Vi på skolan är redan stolta över våra elever och vet hur duktiga de är, men det är jättekul att de får möjligheten att testa och visa sina kunskaper bland de bästa i ett officiellt sammanhang, säger Anders Tegerhult, rektor på NTI Gymnasiet i Västerås.  

Nästa steg för Muhammed Ar och de andra vinnarna blir att representera Sverige i ett yrkeslandslag, där de bland annat kommer att tävla i Yrkes-EM/Euroskills i Lyon i Frankrike. För tävlande som tar sig vidare från Euroskills väntar den världsomfattande tävlingen Worldskills. 

För mer information, besök webbsidan för Yrkes-SM

Fakta: Om NTI Gymnasiet

Idag finns det totalt 29 NTI Gymnasieskolor runt om i Sverige på orterna Borlänge, Gävle, Göteborg, Helsingborg, Eskilstuna, Karlstad, Kristianstad, Luleå, Lund, Malmö, Skövde, Stockholm, Sundsvall, Södertälje, Umeå, Uppsala, Västerås och Örebro. Skolorna har som ambition att vara Sveriges ledande gymnasium inom tech, science och IT.