×
 

Lisa Oldmark: “Därför satsar vi på ledarskapet”– Det är en förmån att få jobba i en organisation som har så många bra ledare och vi ser gång på gång vilken betydelse ledarskapet har för kvaliteten och utvecklingen i våra verksamheter, säger Lisa Oldmark, HR-direktör på AcadeMedia.

– Därför är det också viktigt att uppmärksamma riktigt duktiga ledare. Vi måste berätta om framgångsrikt ledarskap för att andra ska kunna lära och inspireras av det, säger hon.

“Vi är tydliga med vad vi förväntar oss av våra ledare”

I år delar AcadeMedia ut ledarpriser i fem olika kategorier: Årets ledare, årets kvalitetsutvecklare, årets innovatör, årets samhällsaktör och temapriset attraktiv arbetsgivare. Inom AcadeMedia finns en chefsprofil som beskriver hur vi vill att våra chefer ska vara. Lisa Oldmark berättar:

– Vi har identifierat ett antal områden som vi tycker är viktiga och inom dessa har vi definierat kompetenser som vi ser förenar goda ledare. Områdena är till exempel uppdragsfokus, personalledning och beslutsförmåga. Syftet med vår chefsprofil är att vara tydliga med vad vi förväntar oss av våra ledare, säger Lisa Oldmark.

– Kopplat till detta jobbar vi med flera olika insatser för att forma koncernens ledarskap, vårt talangprogram för blivande chefer och vårt mentorprogram för seniora chefer är två exempel, säger hon.

Ledarskapet är nyckeln

Varför är det så viktigt med bra ledarskap i skolan? För Lisa Oldmark är svaret enkelt:

– För att kunna skapa bra utbildningar för barn, elever och deltagare. Förutsättningarna att göra det förbättras markant om verksamheten har ledare som får medarbetare att trivas, känna sig delaktiga och utvecklas. För det är självklart så att om man trivs på sin arbetsplats så gör man också ett bättre jobb och vi tycker att alla medarbetare förtjänar en bra chef.

Vem som vinner årets ledarpriser inom AcadeMedia avslöjas inom kort och Lisa Oldmark berättar att det, precis som vanligt, varit svårt att utse.

– Det är alltid stentuff konkurrens och för mig som HR-direktör är våra ledarpriser lite av årets höjdpunkt. Via nomineringarna får vi inblick i så mycket framgångsrikt ledarskap och att få dela ut dessa utmärkelser känns verkligen bra i mitt gamla skolledarhjärta. Jag vet hur mycket våra ledare sliter för att skapa riktigt bra verksamheter och det känns fantastiskt att få möjlighet att uppmärksamma det. Våra ledare är våra lokala hjältar, säger hon.

Nyfiken på vilka som vinner 2018 års ledarpriser?
Följ oss här på AcadeMedia.se eller på Facebook, där vi inom kort presenterar vinnarna.