×
 

Espira öppnar sin första förskola i Tyskland


– Sedan vi tog steget in i Tyskland 2016 har vi märkt att den skandinaviska modellen, som kombinerar barnomsorg och lärande, är hett eftertraktad. Det finns en stark tilltro till hur vi jobbar med förskola i Sverige och Norge och det är tydligt att vi kan vara med och göra stor skillnad för tyska familjer, säger Marcus Strömberg, VD på AcadeMedia.

Det saknas 300 000 platser

Behovet av fler förskoleplatser i Tyskland är enormt, beräkningar visar att det saknas så många som 300 000.

– I Sverige har det länge varit självklart att alla barn har tillgång till en förskoleplats, så att båda föräldrarna har möjlighet att arbeta. Men i många länder är det inte lika självklart. Att göra förskolor mer tillgängliga för tyska familjer är också en fråga om ökad jämställdhet på arbetsmarknaden, säger Marcus Strömberg.

Espira har drygt 100 förskolor i Norge och blev en del av AcadeMedia 2014. AcadeMedias tyska förskoleverksamhet består sedan tidigare av Joki, Stepke och KTS.

“De har gått över förväntan”

Cornelia Möhrlen, VD för Joki, KTS och Espira i Tyskland, ser fram emot välkomna föräldrar och deras barn till den nystartade Espira-förskolan.

– Att vi saknar många förskoleplatser i Tyskland innebär naturligtvis också att det är brist på personal. Men i det här fallet har det gått klart över förväntan att rekrytera medarbetare och intresset bland föräldrar är stort. Det råder inga tvivel om att det skandinaviska sättet att bedriva förskola är uppskattat och nu ska det bli väldigt roligt att komma igång med verksamheten, säger hon.

Totalt går 2 300 barn i AcadeMedias tyska förskolor och ett tiotal nya kommer att öppna de kommande 18 månaderna. Fyra av dem blir Espira-förskolor.

– Jag ser fram emot att fortsätta utveckla vår förskoleverksamhet i Tyskland. Den erfarenhet och kompetens som byggts upp i våra svenska och norska verksamheter är värdefull för utvecklingen i andra länder och vi kan naturligtvis också lära oss mycket av det tyska sättet att jobba. I slutänden handlar det givetvis om att familjer ska ha tillgång till riktigt bra förskolor och genom att jobba tillsammans kan vi bli ännu bättre, säger Marcus Strömberg.