×
 

AcadeMedia sponsrar sommarforskarskola

Det här är den första delen av gymnasiets utvecklingsblogg. Kommande inlägg kommer du att kunna läsa här. Innehållet är författarens.

För att ge våra elever möjlighet att utvecklas kan AcadeMedia erbjuda möjligheten att delta i en forskarskola under sommarlovet genom Rays. Målet är att förstärka Sverige som forskningsnation. I sommar blev Markus Swift från ProCivitas Gymnasium i Malmö, en av AcadeMedias skolor, särskilt uppmärksammad för sitt arbete under forskarskolan.
Elever från Procivitas tar emot pris från Rays

AcadeMedias Teoretiska Gymnasieskolor gick tidigare i år in som sponsor till Rays, en ideell förening som sedan 2010 vill främja att Sverige skall vara en världsledande forskningsnation inom naturvetenskap, teknik och matematik. Rays samarbetar med Astrazeneca, Kjell och Märta Beijers Stiftelse, Tekniska museet, Europaskolan i Strängnäs, Svenska Tekniska Vetenskapsakademien i Finland samt Resurscenter för matematik, naturvetenskap i skolan. Tillsammans arrangerar de en sommarforskarskola varje år för elever i åk 2 på gymnasiet. Varje deltagare producerar en vetenskaplig rapport efter sina fyra veckor. Rapporten sprids på olika sätt och även deltagandet under forskarskolan kan följas via exempelvis en digital forskarblogg på hemsidan.

Efter genomgångna studier blir man en del i ett uppbyggt alumninätverk vid namn xRays. Som sponsor vill vi visa att våra skolor är drivande och samhällsengagerade lärosäten för studiemotiverade elever, som vill och kan bidra till sammanhang även utanför sina skolor. Du kan läsa mer om Rays här.

Den 13 juli hölls avslutningen på årets sommarforskarskola på Tekniska Museet i Stockholm, där de 24 antagna eleverna från Sverige och Finland presenterade sina forskningsresultat inför vänner, familj, forskare och partners. Samtliga elevers forskarrapporter och presentationer finns publicerade på Rays hemsida.

Åtta av eleverna går på ProCivitas Helsingborg, ProCivitas Malmö samt Mikael Elias Gymnasium/KLARA Teoretiska Gymnasium Göteborg.

Dagen avslutades med en prisutdelning ledd av Rays projektledare och styrelseordförande. Pris för bästa presentation och bästa rapport tilldelades tre elever varav en AcadeMedia-elev – Markus Swift, ProCivitas Gymnasium Malmö.

Carina Hall, utvecklingschef för AcadeMedias gymnasieskolor

På bilden: Markus Swift, elev på ProCivitas Gymnasium Malmö, får pris av Rays. Foto: Rays.