×
 

Södermalm får nytt skolcampus

– Det kommer att bli ett stort lyft för eleverna på dessa fyra skolor som får stora och luftiga lokaler som ligger precis vid vattnet, mellan Blecktornsparken och kanalen. Skolorna kommer att ha toppmoderna lektionssalar och labb, säger Lotten Nimar, rektor på KLARA Södra som idag finns i Hammarby Sjöstad.

En annan av skolorna som flyttar till Campus Södermalm är IHR som idag finns på Kungsholmen. Skolan har yrkesförberedande program inom restaurang, bageri, hotell och turism. 

– Vi ser verkligen fram emot flytten till vårt nya campus där vi kommer att ha ett helt nytt metodkök med ett bageri som kommer att förse kvarteret med färskt bröd. Kvarterskrogen som drivs av våra elever kommer att vara öppen för allmänheten för lunch och middag, säger Petronella Odhner, rektor för IHR. 

De fyra skolorna kommer även efter flytten till Campus Södermalm att fungera som självständiga enheter. De delar skolbibliotek, en stor matsal och en skolcafeteria. Campuset har också en egen idrottshall. 

– Genom Campus Södermalm bidrar vi med fler gymnasieplatser på eftertraktade skolor inom teoretiska, kreativa och yrkesinriktade utbildningar. Det här är bra för Stockholms elever som får större chans att hitta en skola och utbildning som passar dem, säger Jens Eriksson, segmentschef för AcadeMedias grund- och gymnasieskolor. 

Campuset öppnar vid höstterminsstarten 2022.  Adressen är Tullgårdsgatan 12 i kvarteret Hönsfodret. Totalt anpassas 14 100 kvadratmeter för skola på 8 våningsplan.

Fakta om skolorna

  • Eleverna på KLARA Södra flyttar från Hammarby tillbaka till sin tidigare skolfastighet på Tullgårdsgatan. Skolan har programmen ekonomi, naturvetenskap, samhällsvetenskap och teknik med inriktning mot hållbar utveckling och socialt engagemang. 
  • LBS Kreativa Gymnasiet flyttar från Enskede. Skolan har estetiska programmet med inriktning mot bland annat foto & film, grafisk design och spelgrafik samt teknikprogrammet med inriktning mot spel- eller systemutveckling. 
  • ProCivitas Stockholm flyttar från Sandbackagatan på Södermalm. Skolan har programmen ekonomi, naturvetenskap och samhällsvetenskap med fokus på entreprenörskap. 
  • IHR har det yrkesförberedande restaurang- och livsmedelsprogrammet samt hotell- och turismprogrammet. Skolans elever kommer att driva bageri, kvarterskrog och konferensverksamet i huset.