×
 

Rektor Lövstedt leder med kramar och ramar

Henrik Lövstedt, rektor på Noblaskolan Hagaberg är vinnaren i kategorin attraktivitet i AcadeMedias ledarutmärkelser 2020. Han älskar sitt jobb. Det måste man om man ska göra det riktigt bra, menar han. Lika viktigt är tydlighet och värme.
Henrik Lövstedt som årets ledare hos AcadeMedia 2020

– I vår programförklaring står “skarp hjärna och varmt hjärta”. Det sammanfattar rätt bra vad jag vill åstadkomma i mitt ledarskap.

Noblaskolan Hagaberg har en 94-procentig rekommendationsgrad i AcadeMedias elev- och föräldraenkät. Lägg till att nästan alla elever de senaste åren nått kunskapsmålen, och en rekordlåg personalomsättning så klarnar bilden av vad en attraktiv skola innebär.

Framgångarna beror enligt Henrik Lövstedt på att förändringarna fått ta tid och att ledningen inte skruvat på för mycket på en gång.

– Vi har varit tålmodiga och förändrat med stor omsorg. För att kvalitetsarbetet ska bli riktigt bra behöver man vara stringent. Jag tror också att det måste få ta tid för att hålla i längden. Jag är så glad över att AcadeMedia har haft tålamodet och gett mig den tid vi behövt för att lyfta Noblaskolan Hagaberg till den höga nivå den är på idag.

Låt lärarna göra det de är bra på

Man ska inte heller krångla till saker i onödan, tycker Henrik Lövstedt. På Noblaskolan Hagaberg står lärandet i fokus och mycket energi läggs på att lärarna ska få den tid de behöver för att fokusera på det pedagogiska uppdraget, snarare än allt för mycket annat.

– Min roll är att leda skolan och att skapa förutsättningar för att lärarna ska kunna ge våra elever bästa tänkbara undervisning. Jag tror på tydlighet, struktur och empati och på en skola utan ytterligheter. ”Både och” snarare än ”antingen eller” är oftast den bästa vägen. Jag brukar sammanfatta det som ramar och kramar.

Skrek av glädje

Henrik Lövstedts arbete med Noblaskola Hagaberg har inte undgått AcadeMedias VD Marcus Strömberg. Klockan var lite efter nio på morgonen när han ringde Henrik Lövstedt för att berätta att han vunnit i kategorin attraktivitet. Just då började Henriks hundar att skälla.

– Det var så pirrigt när han ringde och hundarna satte igång att skälla när de hörde mig ivrigt svara i telefonen. Jag minns inte exakt vad jag svarade när Marcus berättade att jag vunnit, men jag tänkte att jag ville skrika av glädje. Och det gjorde jag också när han lagt på.

Tre snabba: Henrik Lövstedt

Motto i ditt ledarskap: Ramar och kramar.
Bästa arbetsverktyg: Mitt sunda förnuft.
Mest minnesvärda arbetssituation: När jag fick tala om för våra sexor att vi skulle starta högstadium. (Se filmen här!)

Juryns motivering:

Henrik har under många år bidragit till att utveckla sina visioner för ett lärande i världsklass. Med sin professionella skärpa och varma hjärta för alla elevers och medarbetares framgång leder han och får alla att känna sig viktiga. Han går till arbetet varje dag med en drivkraft som få besitter, med målet att göra skillnad tillsammans med sina medarbetare. Henrik är orädd och gillar utmaningar, han leder medvetet, både rakryggat och med en stor portion av humor. Noblaskolan Hagaberg har vunnit Västerås stads pedagogiska pris tre gånger under de senaste fem åren. Det är en attraktiv skola att arbeta på och en attraktiv skola för eleverna att gå på. Henrik håller jämn och hög kvalitet både som arbetsgivare och pedagogisk ledare och fattar alltid sina beslut i verksamheten utifrån elevernas bästa. Han är också oöverträffad vad gäller att effektivt organisera verksamheten så att den har en långsiktig hållbarhet, hög attraktivitet och med goda resultat.