×
 

Milstolpe: fler än 10 000 ProCivitas-alumner 

Nu har fler än 10 000 elever tagit examen från ProCivitas gymnasieskolor sedan den första årskullen sprang ut för 23 år sedan. Det innebär att skolornas unika och stora nätverket med alumner fortsätter att växa.

Utspring från ProCivitas i Växjö. Fotograf: Johan Kåberg

– Förra året firade vi att det var 25 år sedan den första ProCivitas-skolan startade, nu når vi ytterligare en milstolpe, säger skolchef Jimmy Rosengren. 

– Det är också fantastiskt roligt att så många tidigare elever vill hålla liv i relationen till sin gymnasieskola. Deras anknytning och dagliga kontakt med skolan förändras när de tar studenten, men många av dem fortsätter att vara goda ambassadörer för oss långt efter studenten, säger han. 

Den första ProCivitas-skolan startade i Helsingborg 1997 - där har nu fler än 3000 elever tagit studenten sedan starten. Skolan i Uppsala är den yngsta och får i och med årets utspring sina allra första alumner.  

Lokala alumni-nätverk 

Det finns nog få andra gymnasierektorer i Sverige som har lika god kontakt med sina tidigare elever som Johan Kåberg på ProCivitas i Växjö. I en Facebookgrupp håller han kontakt med cirka 1600 av skolans drygt 2000 alumner och han har bra koll på vad många av dem gör idag. 

När tidigare elever hör av sig för att berätta vad de gör ser han det som ett kvitto på vad skolan bidragit med.  

– Vårt mål är att ge eleverna drivkrafter och kunskaper för hela livet, och förutsättningar att nå så långt som möjligt. Det är en bildningsresa som vi är med på. Redan när de börjar hos oss brukar vi vara nyfikna på deras drömmar och ambitioner, fråga vad de vill göra i framtiden och stötta dem i deras strävan, säger Johan Kåberg.  

“Ett gott betyg till våra skolor” 

Alumninätverket är ett av ProCivitas främsta kännetecken, tillsammans med mentorsprogrammet där alla elever som vill får en egen mentor från näringslivet.  

Även bland mentorerna finns en hel del alumner. 

– Vårt nätverk är fullt av kompetens och erfarenhet, det är en givetvis av fördelarna med att värna relationerna till de elever som gått hos oss. Sen är det naturligtvis ett gott betyg till våra skolor att tidigare elever fortsätter att känna starkt för sin gymnasieskola och i många fall ha en vilja att ge något tillbaka, säger Jimmy Rosengren. 

Du kanske också är intresserad av