×
 

Drottning Blanka Varberg tar nytt grepp om ämnet sexualitet, samtycke och relationer

Denna vecka bryter Drottning Blankas gymnasieskola i Varberg sitt ordinarie schema för en temavecka om sexualitet, samtycke och relationer - ett ämne som berör alla. För att inspirera eleverna inleddes veckan med en föreläsning av Simon Häggström som är polis och arbetar mot prostitution och människohandel.

Rektor Stefan Lindh testar ett nytt upplägg som utgår från Skolverkets nya riktlinjer för ämnet sexualitet, samtycke och relationer.

– Temaveckan utgår från Skolverkets nya krav att sexualitet, samtycke och relationer ska ingå i undervisningen. Våra egna undersökningar visar att det bland eleverna finns ett behov av få lära sig mer om dessa ämnen, särskilt har funderingar om samtycke dykt upp, säger Stefan Lindh, rektor på Drottning Blanka Varberg. 

Under temaveckan kommer eleverna att arbeta utifrån egna frågeställningar och delta i workshops om samtycke. Den 27 februari föreläser Simon Häggström för eleverna på skolan vid två tillfällen. Han är polis som arbetar mot prostitution, människohandel och trafficking och författare till den uppmärksammade serien "Människohandelsgruppen".

Simon Häggström

Polisen och författaren Simon Häggström inledde temaveckan med en föreläsning om prostitution och människohandel.

Tre snabba frågor till Simon Häggström

Varför är det viktigt att ta upp ämnet med unga? 

– Vi har ett samhälle där många människor far illa på grund av att allt för många inte respekterar samtycke eller förvissar sig om samtycke. Det leder till att många unga får sina liv sönderslagna. Om vi inte pratar om detta och tar upp det till ytan blir det ingen förändring. När vi pratar om brott och straff har det gått för långt och vi måste börja tidigare.

Vad har du för råd till Drottning Blanka Varbergs elever under temaveckan?

– Våga ta upp det som känns svårt och jobbigt. Detta är ett ämne som handlar om sex - något som kommer oss människor nära. När sex missbrukas mår vi väldigt dåligt av det så det är så viktigt att ta denna chansen att prata om det på ett naturligt sätt - det är viktigt att våga prata sexuella övergrepp, konsekvenser och hur man förhindrar sådant.

Vad hoppas du att eleverna tar med sig?

– Jag hoppas att de får sig en tankeställare, att de har fått mer kunskap och att man har förstått att man själv har ett ansvar i allt det här. Och det enda sättet vi kan få ett tryggt samhälle är om alla tar ansvar - det ligger inte bara på lärare, poliser utan på alla.

Sveriges Radio P4 intervjuar elever på Drottning Blanka Varberg efter föreläsningen med Simon Häggström. Ta del av inslaget HÄR!

Utställning, workshops och redovisning

Eleverna kommer under veckan också besöka utställningen ”Vi och dom” på Varbergs museum - en utställning som handlar om hatbrott och minoriteter. I slutet av veckan redovisar eleverna sin lärdomar med hjälp av filmer, utställningar eller podcasts. 

– Att genomföra en temavecka där det vanliga schemat bryts är mycket uppskattat. Både elever och skolpersonal får samverka tillsammans med andra på skolan som de vanligtvis inte arbetar med. Det är alltså inte bara lärare som är delaktiga utan alla på skolan, säger Stefan Lindh.

För mer information om temaveckan, vänligen kontakta projektansvarig lärare Katharina Fagenheim.

Drottning Blankas Gymnasieskola grundades 1996 och består idag av 28 gymnasieskolor på 24 orter. Alla skolor ligger centralt och präglas av personligt, lokalt och globalt engagemang.  Skolorna erbjuder en blandning av studieförberedande och yrkesinriktade program.

Du kanske också är intresserad av